Как Волен Сидеров попада в Духовната академия?

1
От село Бояджик до Независимото дружество за защита правата на човека
От село Бояджик до Независимото дружество за защита правата на човека Видео: NOVA

От село Бояджик до Независимото дружество за защита правата на човека

Връщаме се на назад във времето, когато социализмът се водеше развит, докато хората се редяха на опашки за банани и портокали. Когато цените бяха уж ниски, но рафтовете на магазините бяха празни. Това е историята на човек, който за малко не е станал свещеник, предава NOVA. След това избира фотографията, отбелязва 50-годишнината от рождението на Че Гевара, а впоследствие участва в първите протести срещу тоталитарната държава. След промените става дори главен редактор на в. „Демокрация” – всичко това в поредния епизод от „Белези от свободата“.

1956 година. В Ямбол в семейството на Никола и Стела Сидерови се ражда вторият им син. Решават да го кръстят Волен. Детството му преминава в родния му град. До момента, в който животът не му поднася един от най-тежките уроци. „Аз загубих баща ми на 16 години”, разказа Сидеров.

Връщайки се назад към семейните спомени и снимки, той разказва за Булгаркьой (село в Източна Тракия, Кешанско, вилает Одрин, Турция) - родното село на дядо му по бащина линия. „Село Бояджик е родното село на дядо ми Петър по баща, това е тракийският Батак. Село Бояджик, Ямболско, по време на Априлското въстание избиват всички. Бащата на Джон Атанасов оцелява, криейки се под един труп. Турците избиват всичко живо. След това бяга в Америка, там се ражда сина му. Това е една трагедия, която още не е разказана както трябва”, обясни политикът.

Сидеров се е кръстил на 19-годишна възраст, за да кандидатства в Духовната академия, която по онова време била пансион. След Духовната академия Волен Сидеров намира своето призвание във фотографията. Няколко години по-късно - през 1978 година Волен Сидеров заедно със свой приятел решава да отбележи годишнината от рождението на Ернесто Че Гевара. В центъра на София, на площад „Славейков”. 10 години след акцията в памет на Ернесто Че Гевара Волен Сидеров е прехвърлил трийсетте. Вече се увлича по дисидентските движения. Това е времето на екопротестите, първите, които се провеждат в комунистическа България.

От тогава датира и този уникален информационен бюлетин на Независимото дружество за защита правата на човека. В него е записана истинска присъда за съществуващия режим - „съществуващата еднопартийна система е атавизъм от сталинизма, а българският социализъм е недемократичен и нехуманен. Налице е пълното и безсрочно суспендиране и погазване на основни човешки права и граждански свободи. А като причина се сочи сляпото преклонение и механично пренасяне на погрешния съветски опит, нарастваща корупция и групов егоизъм на привилегирования управленски апарат. Опитът на службите да намалят напрежението в страната с контролираното отваряне на границите е неуспешен. Обгазяването на Русе предизвиква вълна от недоволство. Кулминацията тепърва предстои”.

Няколко дни по-късно се провежда историческия пленум на ЦК на БКП. Тодор Живков е свален от власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари