Как работи ковид отделението в онкоболницата на Русе

2
"Апелираме към дарители и различни организации, ако могат да ни закупят кислородни концентратори, за да можем да провеждаме ефективно лечение" , призова д-р Евгениев
"Апелираме към дарители и различни организации, ако могат да ни закупят кислородни концентратори, за да можем да провеждаме ефективно лечение" , призова д-р Евгениев Видео: БНТ

В Онкологията в Русе разполагат с 37 легла за КОВИД болни

Заради мерките обаче, отделението вече не е препълнено, поясни д-р Николай Евгениев, който ръководи отделението, предава БНТ.

Д-р Николай Евгениев: "В момента имаме 10 пациента в умерено тежко състояние, които са на кислородно дишане."

Д-р Евгениев поясни, че болничният престой на пациентите е различен, в зависимост от това как се повлияват от терапията. Някои лежат по 20 дни, други за по една седмица. Лекарят обясни, че все още работят пряко силите си, тъй като проблемът със здравните кадри е огромен за България. Русенският диспансер не е изключение.  Едва  6-7 медицински сестри се грижат за болните.  Те дават дежурства както в онкодиспансера, така и в КОВИД отделението. 

Така се стига и до назначаването на най-младото попълнение в лекарския екип - д-р Янакиев, който от студентската скамейка се озовава директно в КОВИД отделението. 

Д-р Янакиев:  "Получавам съдействие от моите колеги за всичко. Прави ми впечатление, че  ако в един момент всичко изглежда спокойно, се случват катаклизми със спешни състояния и напрежението е огромно.  Най-голямото предизвикателство за мен е, че за първи път реално се сблъсквам с лекарската професия и огромната отговорност. Здравето на един човек, зависи от мен."

В русенския онкологичен център имат кислородна система, но за съжаление тя е с малък капацитет. "Когато се съберат тежко болни, той бързо се изчерпва", разказва д-р Евгениев и допълни, че затова работят с  кислородни концентратори. Те обаче също са с малък капацитет.

"Апелираме към дарители и различни организации, ако могат да ни закупят кислородни концентратори, за да можем да провеждаме ефективно лечение" , призова д-р Евгениев.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари