Как може да се спасите от мъртво вълнение

0
Водните спасители предупреждават, че повечето от инцидентите в морето са предизвикани от непознаването на това природно явление
Водните спасители предупреждават, че повечето от инцидентите в морето са предизвикани от непознаването на това природно явление Снимка: Вестник Сега

Август е месецът, през който в Черно море има опасност от мъртво вълнение.

Водните спасители предупреждават, че повечето от инцидентите в морето са предизвикани от непознаването на това природно явление, предава БНТ.

Често мъртвото вълнение е с голяма скорост и увлича навътре в морето. То се наблюдава при по-силно вълнение, не е постоянно и може да сменя мястото си. Мъртвото вълнение не е водовъртеж и не завлича към дъното, а навътре, но е опасно, защото се забелязва трудно и е заплаха за къпещите се, казват спасителите.

"Взема се такава бутилка пластмасова, слага се пясък наполовина и се хвърля навътре колкото може. Ако бутилката тръгне наляво значи го има, течението е нататък, значи не е опасно, просто за пояси е забранено. Ако тръгне навътре, това е течение", обясни спасител.

Ако все пак попаднем на мъртво вълнение, е важно да запазим спокойствие. Техниката за излизане от течението е да се плува успоредно на брега, казват още спасителите.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари