Как Момчил Кюркчиев от Русе създаде компания за милиони в Сан Франциско

10
Съдбата отвежда Момчил Кюркчиев към Силициевата долина, където работи в Google като водещ инженер
Съдбата отвежда Момчил Кюркчиев към Силициевата долина, където работи в Google като водещ инженер Снимка: bTV / стоп кадър

Момчил Кюркчиев е роден в Русе в семейство на музиканти

Страстта му към математиката и компютрите обаче го води по друг път. На 19 години заминава за Съединените щати. Там записва тройна специалност в областта на математиката, компютърните и изчислителните науки в държавния университет на щата Ню Йорк. Завършва университета "Карнеги Мелън", разказва bTV 

Към Силициевата долина го отвежда работата в Google като водещ инженер. Там създава множество подобрения на качеството на алгоритмите на YouTube. През 2012 година Момчил полага основите на Leanplum в Сан Франциско заедно с Андрю Фърст.

Превръща я в бързоразвиващ се стартъп в мобилния маркетинг и в едно от трите най-добри работни места в Района на залива. Днес Leanplum вече е част от семейството на световния лидер в областта на маркетинговите технологии CleverTap и достига до един от всеки два смарт телефона на планетата.

Момчил Кюркчиев разказа как съдбата го отвежда по пътя на успеха и че основното качество е борбеността.

Препятствията са предизвикателства и никога не бива да се отказваш, казва Момчил.

Той все по-често се връща в България, а двете му малки деца говорят български и се гордее, че никой не може и да различи, че живеят в чужбина.

Момчил и семейството му живеят в Сан Франциско. Основният офис на компанията му е в София, а продуктът, който създава, се ползва на територията на 3 континента.

Индивидуалният подход е в основата на това, което създава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Хаха
    Само безмозъчните се махат от Бг и отиват да подлизурстват на чернилките. Тук всеки има имот и ходи на заведения всеки ден, а там бачка като вол 16 часа и спестява от всички благини, за да изплати къщичка 50 г.
  • 3
    4
    Русенец
    Защо не остана в Русе да направи подобна компания? Защото средата е кофти. И в София е така, макар и малко по-добре. Затова казват често - виждаш ли еди кой си как поумня и успя в чужбина. Истината е, че ако положиш малко труд в развития труд, трудът ти се оценява подобаващо - дори не е нужно да си гений. Хора със средно ниво на интелект си живеят спокойно, докато в Русе щяха да мизерстват.
  • -2
    3
    Мексикански готвач
    И мангали и турци.и селяни от някои близки села
  • -4
    2
    Мексикански готвач на краб
    Какви са тия тъпаци дето все слагат минуси се!?кое не е вярно?че някой е останал да живее в Русе!?че е едно село с голяма площ и малко хора.запустяло и всички се познават.и след 18.00 няма никой по улиците.и всички като завършат и имигрират от града.и че от години почти няма млади хора.а само хора на по възраст.и като цяло е голяма тъпотия.пенсионерска работа
  • 7
    1
    Мексикански готвач на краб
    Защо всички бяга от това Русе бре!?още на 19 и офейкват.чак вече хора не са останали.не можеш да им запознаеш муцуните 😂
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари