Как Иван Костов успя да си прибере парите от КТБ

0
Иван Костов: Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли?
Иван Костов: Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли?

Бившият премиер Иван Костов е имал депозит с преференциален лихвен процент в Корпоративна търговска банка (КТБ), но след поставянето на банката под специален надзор, той е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог, по стандартните лихвени условия на банката.

Така те са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" и това му е позволило да си ги получи обратно от Фонда за гарантиране на влоговете.

Това стана известно от участие на Костов в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Преди няколко дни от стенограма на заседание на Министерски съвет стана известно, че Бойко Борисов е разказал, че в последните си работни дни в КТБ двамата квестори са освобождавали имущество и са преправяли прференциални договори за депозит, така че титулярите им да могат да получат обезщетение от 100 хил. евро, на каквото не са имали право. Впоследствие квесторите Станислав Лютов и Елена Костадинчева обявиха, че са работили по указание на фонда и БНБ.

По закон парите на влог по договор с преференциални условия не са гарантирани от държавата и не се възстановяват при фалит на банката. Днес Борисов съобщи, че очаква в понеделник прокуратурата ще съобщи дали действията на квесторите са били законосъобразмо.

Костов не вижда в действията си нищо незаконно и разказва, че е имал влог от 155 000 лева в КТБ от февруари. "Аз съм в правото си да защитя спестяванията си. Какво трябваше да направя, да им позволя да ограбят и тези пари ли? Защо да не направя и цесия? Цесията е между банката и нейните клиенти", заяви още Костов, без да уточнява кой е грабителят.

От думите му става известно, че за него премиерът е подведен.
"Тези, които говорят тези неща, са много сериозно подведени, а от политиците, които са ги подвели, са хора, от които не може да се очаква познаване на законите в страната. Премиерът също може да бъде подведен", заяви Костов.

"Фундаментално право при тези договори е, че не се отчуждава правото на разпореждане. Второто фундаментално право е, че всеки вложител може да се откаже от този договор и да си върне парите обратно. В този смисъл, всеки може да развали договора си, защото това е негово изконно право. И в Търговския закон, и в правото е казано, че този, който развали такъв договор, носи санкция и тя е да не се получат лихви. Изпратих уведомление, че развалям договора и парите останаха на обикновен влог - квесторите нямат право да откажат това", обясни бившият премиер.

По думите му БНБ първа е развалила договорите, като определи много по-ниски лихви. "В този смисъл, ако някой е подменил договорите, това са БНБ и квесторите в КТБ. Строго казано, много юристи твърдят, че от този момент няма вече никакви преференциални договори, защото от стана на КТБ те са променени всичките".

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари