Как драстично да повишим продажната цена на имота си без пари

4
Може да повишим печалбата си с няколко малки, евтини, но ефективни модификация на предлагания от нас имот
Може да повишим печалбата си с няколко малки, евтини, но ефективни модификация на предлагания от нас имот

Може да повишим печалбата си с няколко малки, евтини, но ефективни модификация на предлагания от нас имот

Целта на всеки продавач е да вземе максималната сума за предлагания продукт. Независимо каква е стоката, презентацията и първите впечатления са определящи за тона на преговорите и крайната договорена цена.

Това важи с пълна сила и за продажбата на имоти. Факт е, че драматично можем да повишим печалбата си с няколко малки, евтини, но ефективни модификация на предлагания от нас имот.

След анализ на обявите за продажба на апартаменти в Русе, експертите от сайта за безплатни обяви на недвижими имоти Реалистимо споделят златните правила за представяне на жилищен имот (апартамент или къща). Ето начините вашият имот се отличи от предлагането на пазара за постигане на по-добра цена при продажба или наем.

Силата на първите впечатления

Несъмнена е ролята на първото впечатление, което даден човек, място или обект будят в нас. И проблемът е, че имаме само един шанс да ги създадем. Това важи с пълна сила и за имотите. Статистика сочи, че повечето купувачи вземат решение за покупка на конкретния имот в първите две минути от огледа.

Входа на имота

Входната врата е първото, което вашите потенциални купувачи ще видят. Ако не можете да си позволите да монтирате нова, боядисайте старата, дори и едно сериозно почистване би имало ефект. Смяната на старата излъскана брава с нова, слагане на номер на жилището или нова табела с фамилия също биха изиграли своята положителна роля в създаване на добри първи впечатления.

Интериорът

Не по маловажен от външните части на предлагания от нас имот, не би било разумно да оставим първите добри впечатления да бъдат размити от мръсни подове, прашасали прозорци и безпорядък.

Подовете

Статистически първото, което потенциалните купувачи забелязват влизайки на оглед в нов дом са подовете. Хората очакват подовата настилка да е съвременна, чиста и стилна. Стари, изхабени килими няма да свършат работа. Едно качествено почистване на паркета или ламината, или поставяне на нов килим неимоверно ще подобрят цялостното излъчване на вашия дом.

Врати и прозорци

Освен че ще придадат нов и модерен облик на домът ви, нови врати и прозорци драстично ще повишат енергийната му ефективност, фактор който е много привлекателен за потенциалните нови собственици. Почистете и излъскайте всички брави и дръжки на врати, прозорци и чекмеджета. Финландския архитект Юхани Паласмаа казва, че хващайки бравата, човек се ръкува със сградата, а всички знаем колко важно е ръкостискането за изграждане на положителни впечатления.

Светлината

Осветлението е едно от най-ефектните средства за вдъхване на емоция на дадено помещение. Светлината е първия елемент на интериорния дизайн, без нея няма цветове, форма и текстура. Правилно подбрано и разположено осветление акцентира плюсовете на вашия дом, придава дълбочина на помещенията и създава усещане за простор. И тук е добре да се ориентирате към енергоспестяващи варианти. Добра идея е да подмените всички ключове и контакти, това е дребен детайл, който драстично променя цялостното излъчване на помещението.

Стените

Като с всички модни тенденции, интериорния дизайн еволюира всяка минута, но има няколко златни правила, съблюдаването на които ви гарантира адекватно и стилно излъчване. На първо място съобразете цвета на стените с наличните в помещението мебели, картини и под. Всичко трябва да е в унисон. Използвайте неутрални цветове - те вдъхват спокойствие и създават положителна атмосфера. Придават на помещението по гостоприемен и просторен облик. Статистическите данни сочат, че 86 процента от купувачите предпочитат помещения боядисани в неутрални нюанси, пред ярки, натрапващи се цветове.

Цялостно почистване

Едно тотално, всеобхватно почистване ще направи чудеса за облика и излъчването на вашия дом. Освен изключително ефективно, то е и едно от най-евтините неща които можете да направите. Бъдете старателни - всичко трябва да свети. Излъскайте огледалата, почистете дръжките на шкафовете, сложете нови кърпи, изперете пердетата. Помнете - купувачите ще искат да погледнат навсякъде! Доколкото е възможно отстранете всички персонални лични вещи - целия фокус трябва да е насочен към имота. Снимки, дипломи, плюшени играчки, дори вашия домашен любимец - всички те ще послужат като разсейващи фактори, и е добре да бъдат премахнати преди огледа.

Как да подготвим помещенията в имота за продажба

Веднъж решили основните интериорни проблеми е време да се фокусираме върху основните помещения в жилището.

Гледайки офертите в сайта за обяви Реалистимо можем да отбележим ще близо 70% от имотите предоставени от агенти са взели една или няколко от препоръките в този списък.

Кухнята

Кухнята е първото помещение, което потенциалните купувачи ще искат да видят. Те ще искат да си представят хубавите мигове, които биха имали там със семейството и приятелите си. Ако не можете да си позволите нови мебели и уреди - подменете дръжките на чекмеджетата, почистете всички повърхности, приберете посудата натрупана в мивката. Купа с плодове ще придаде приятна вибрация на помещението. Подмяната на кухненските прибори е добър евтин метод за реновиране на кухнята. Изберете такива в неутрални цветове или от неръждаема стомана, комплект стилно подбрани прибори ще придаде на кухнята ви чувство за порядък. Ако имате възможност подменете мивката и крановете - това е относително евтина реновация с изключително положителен ефект.

Банята

Банята е второто основно помещение, което потенциалните ви купувачи ще огледат подробно. Излъскайте плочките, подменете душ завесата или сложете стъклена. Евтин вариант за реновация е подмяната на капака на тоалетната чиния. Банята трябва да изглежда чиста и хигиенична - статистика сочи, че 30 процента от жилищните имоти продадени през 2020 година са били с реновирани бани. Максимизирайте шансовете си. Приберете всички лични вещи - четки за зъби, самобръсначки и медикаменти. Приберете почистващите препарати, които всички обичаме да държим в банята - никой не иска да мисли за досадното пролетно почистване докато избира дома на мечтите си.

Спалнята

Това е помещението в което търсим убежище след натоварванията на ежедневието. Леглото е фокусната точка тук - евтино и ефективно би било да го снабдим с нови завивки в неутрални цветове. Разчистете хаоса характерен за тази стая, особено на и около нощното шкафче. Отстранете всички лични вещи - лекарства, бижута, ръчни часовници - нищо не трябва да разсейва потенциалните купувачи. Отделете внимание на осветлението!

Съвети за продажба на къщи

Ако продавате къща стъпките за повишаване на стойността и са сходни с тези за продажба на апартамент, напълно уверено можете да следвате горните указания. С една основна ключова разлика. Къщата ви позволява да създадете много, много по-силно и дълготрайно първо впечатление. Представете си как купувачите възбудено обсъждат прекрасния, поддържан двор и красивата ограда на път за вкъщи след огледа.

Започнете от генералната визия на постройката. Проучване проведено сред 2000 души потенциални купувачи, посочва двата основни фактора които влияят за формирането на положителни първи впечатления за даден имот - на първо място са чисти, добре поддържани прозорци, а на второ покрив, който изглежда в добро общо състояние.

В таблицата по-долу сме посочили аспектите с най-висок процент положително влияние за създаване на добро първо впечатление.

  • Прозорци в добро състояние: 71%

  • Покрив в добро състояние: 68%

  • Добре поддържана градина: 67%

  • Добре поддържани огради и стени: 56%

  • Добре поддържана входна врата: 52%

  • Улуци в добро състояние: 50%

Фокусирайте се върху градината - купувачите обичат добре поддържана градина, все пак това е една от основните причини да са се насочили към този тип имоти.

Специалисти изтъкват, че градината е добър индикатор за цялостната ангажираност на собствениците към имота. Добре поддържана градина драстично ще покачи положителното излъчване на предлагания от вас имот. Купувачите лесно ще могат да си представят приятните мигове, които биха имали в нея през топлите сезони.

Фокусирайте се върху осветлението на двора, голям процент от купувачите няма да имат възможност да правят огледи през светлата част на деня.

Покрихме основните важни моменти, които драстично биха ускорили процеса на продажба и повишили продажната цена на вашият имот. Остава да нанесем финалните щрихи, които да ви дадат пълната увереност, че сте направили всичко възможно за постигане на максимални резултати.

Следващите няколко съвета са подготвени от маркетинг екипа в Реалистимо, като част от тези съвети споделяме и в нашите обучителни материали, в блога, и във видеата на платформата:

  • Огледала - те имат свойството да придават обем и светлина, обмислете поставянето на такива, особено в по-малките и мрачни помещения на дома ви.
     

  • Ако огледите се провеждат през студените месеци на годината бъдете сигурни, че имотът е затоплен преди огледа. Това на първо място ще покаже, че отоплението на имотът е ефективно и работещо, и на второ ще придаде усещане на уют.
     

  • Осветете всички тъмни ъгли на помещенията, това придава обем.
     

  • Поставете цветя в стаите - те придават неподражаем аромат на помещението, а ярките им цветове вдъхват чар и окуражават положителни асоциации. Според последни проучвания наличието на цветя в стаята пробужда положителни емоции.

Рекламиране на имота

Постигане на по-добра цена зависи и от рекламата на имота. Ето защо имота трябва да е добре подготвен за снимки и да имате готовност за огледи.

Снимките

При публикуване на имот за продажба в сайт за обяви на първо място по важност са снимките. Потенциалните купувачи решават дали да направят оглед най-вече базирано на тях. В Реалистимо сме забелязали, че имотите с повече на брой и по-добри снимки се продават по-бързо. Подберете правилните снимки и внимателно изберете коя снимка да е главна. Важно е помещенията да са добре осветени и да се виждат всички подробности. Снимайте всичко. Колкото повече снимки публикувате, толкова по-пълна представа потенциалните купувачи ще могат да си изградят.

Публикуването

В Realistimo.com можете да публикувате безплатно имот за продажба или наем. Изключително важно е ясното, подробно описание на имота. От това зависи дали той ще получи заслуженото внимание на потенциалните купувачи. Препоръчваме да опишете всички черти на имота внимателно в стъпката с описанието на имота, като подробно изредите всички детайли които сметнете за важни. Бъдете подробни и ясни. След публикацията на имота, добра идея е да го споделите в социалните мрежи (както вашата така и на ваши роднини и познати),така той ще достигне и до вашият кръг с познати. Това допълнително ще повиши шанса да продажба на по-добра цена и ще генерира по-голяма гледаемост на вашата обява.

Вече сте напълно оборудвани с всички необходими знания, за да гарантирате максимално положителен резултат за вашата имотна сделка. Надяваме се, че дадената по горе информация ще ви бъде полезна.

Не забравяйте, че в Реалистимо можете да публикувате напълно безплатно вашата обява за апартамент, къща или бизнес имот в Русе и областта и драстично да увеличите шанса си за бърза продажба на по-добра цена!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари