Как да управляваме личните си финанси?

0
Заради високата инфлация трябва да оптимизираме разходите си
Заради високата инфлация трябва да оптимизираме разходите си Видео: БНТ

Заради високата инфлация трябва да оптимизираме разходите си

"Всичко поскъпва, официалната инфлация от 17-18%, реално е много по-висока. В нашето семейство, например, е 25%. Тоест, ако не се увеличат доходите, ние реално обедняваме. Затова трябва да оптимизираме нашите разходи. Каквото и да си говорим, ни чака един малко по-тежък период, а пък всеки може да намали или да оптимизира малко от разходите си, да увеличи малко спестяванията си, да погледне какво се случва с кредитите и ако имаме малко свободни средства, да ги инвестираме", съветва председателя на УС на Асоциацията на личните финансови консултанти Стойне Василев в рубриката "Питай експерта" на "Денят започва" по БНТ.

Много е важно в началото на месеца да направим разчет на приходите и разходите си. Добре е да заделяме по 10% от месечните си средства настрана, след което да отделим средства за всички задължителни разходи като кредити, наем, режийни. Останалото се разпределя на дневна база, съветва Василев.

Според него вноската по жилищния кредит е добре да е не повече от 20% от месечните ни приходи.

Хората, които разполагат с повече средства, е добре да не ги държат на едно място, а да си направят т.нар. "диверсифициран портфейл". Той може да включва инвестиции в имоти и злато, например.

Ако стартираме собствен бизнес, е добре да го финансираме сами, и да започнем с по-малко. Ако нещата потръгнат, тогава е идва момента за големите кредити, съветва Василев.

От асоциацията на личните финансови консултанти настояват обучението по финансова грамотност да влезе в училище. Стойне Василев съветва да учим децата си как да харчат и спестяват от ранна детска възраст като джобните пари са много добър инструмент за това.

Целия разговор вижте във видеото.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    daskal
    Смешни и жалки са коментарите за финансите на обикновения българин, който разчита само на заплата или пенсия. Какво да "управляваш" на тази мизерия?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари