Как да си приготвим вкусна зимнина по руски

1
Зимата наближава, а зимнината е нещо, без което българите не можем
Зимата наближава, а зимнината е нещо, без което българите не можем Снимка: bgfermer.bg

Зимата наближава, а зимнината е нещо, без което българите не можем. Затова ви предлагаме 6 вкусни и лесни рецепти, изпитани от майсторите на зимнината - руснаците.

Зелени пикантни домати

Продукти (за 3-литров буркан): 4 кг зелени домати, магданоз и копър. За пикантната саламура: 500 г сладък пипер; 200 грама червени люти чушки; 300 грама чесън; 500гр червени домати; 50 г хмел-сунели (пикантна подправка за консервиране); 150 г сол; 50 грама растително масло.

За приготвянето на саламурата прекарайте всички продукти през блендер или месомелачка. Ако искате да смекчите пикантнвия вкус прибавете ябълка или морков като намалите количеството на лютите чушки и чесъна.

Измийте добре доматите и ги нарежете на половинки (малките) или на четвъртинки (ако са по-големи). Прибавете саламурата и разбъркайте. Поставете на котлона и варете на средно силен оган до кипване. Намалете котлона и варете още 20 минути. Добавете зелените подправки, разбъркайте и изчакайте още минута-две. Разсипете в буркани и затворете още докато е горещо. Завийте бурканите и оставете да изстинат напълно.

Сините домати - бързи

Продукти (за 3-литров буркан): 7-9 малки патладжана; 1-2 скилидки чесън; 1 супена лъжица с връх сол; 2 супени лъжици захар; 50 грама оцет.

Сините домати се измиват, изрязва се дръжката и мястото на дъното. В голям съд се кипва 5 литра вода и се добавят патладжани. Бланшират се за 6-8 минути (те трябва лесно да бъде пробиват с вилица, но не и да се разкашкват).

На дъното стерилизирани буркани поставят чесън, сол, захар и оцет. Готовите патладжани директно от врящата вода поставят в бурканите и се заливат с вряща вода от каната. Затварят се с капаци. Обърнете буркана надолу и завийте с кърпа докато изстинат.

Ароматен карфиол

Продукти: 3 кг карфиол; 1,5 кг домати; 1 кг сладки чушки; 200 г магданоз; 2 големи скилидки чесън; 200 г растително масло; 100 г оцет; 4 суп. лъжици захар; 2 суп. лъжици сол.

Зелето накъсва на розички и се вари в продължение на 5 минути в подсолена вода. Прехвърлете в гевгир. Смелете доматите, чушките, магданоза и чесъна. Прибавете тази смес към карфиола, добавете растително масло, оцет, захар и сол. Оставете да заври, варете в продължение на 10-15 минути. Веднага се разсипете в стерилизирани буркани и затворете. Увийте в одеяло, докато изстине. От една доза се получават 10 половин литър консерви.

Тиквички в пикантен сос

Продукти: 3 кг тиквички; 1 люта чушка; 3 моркови; 100 грама чесън; 1 чаша оцет; 1 чаена чаша растително масло; 1 чаена чаша захар; 2 супени лъжици сол.

Тиквички нарязани на парчета или тънки филийки. Чесънът и морковите се смилат. В голяма тенджера се налива олиото и оцета, добавят се захар и сол. Сложете на умерен огън и оставете да заври. Сложете морковите и чесъна и варете в продължение на 5 минути. Добавете тиквички, оставете да кипне сместа и варете още 25 минути на средна температура. Веднага прехвърлете в топла стерилизирани буркани, затворете с капаци и увийте докато изстине. Получава се 3 литров буркан.

Сладко от сливи и банан

Продукти: 1 кг сливи, 2 ч. чаши захар, 2 банана, 100 г нарязани орехи, 1 суп. лъж. какао, 1 лимон

Сливите се почистват от костилките, поставят се в дълбока тенджера и се напръскват в 1-2 суп. лъж. лимонов сок, за да не потъмняват. Посипват се със захарта и се оставят за през нощта. На следващия ден поставете на котлона и кипнете (ако е нужно добавете 100 мл вода). Варете 10-ина минути, снемете от котлона и оставете да изстина. Разбийте с блендер. Бананите се обелват, нарязват се на кръгчета и се смачкват с вилица. Прибавя се какаото и се разбърква добре. Добавете пюрето от сливи и отново разбъркайте до получаването на еднородна смес. Нарязаните орехи се прибавят към плодовата смес и се разбърква.

При постоянно разбъркване сместа се кипва на котлона и се вари в продължение на 10 минути. Разсипва се по буркани и се завива в кърпа докато изстина напълно.

Плодово асорти

Продукти: 400 гр нектарини; 50 г сливи; 50 г кайсия; 1 портокал; 250 г захар.

Нектарините, сливите и кайсиите се почистват от костилките, нарязват се, заливат се с портокалов сок. Плодовете се посипват със захар и се оставят за няколко часа. Поставете пръчка канела. Поставете плодовете на котлона на средна температура. Нека да кипне и при непрекъснато бъркане с дървена лъжица варете около 20 минути. Готовият конфитюр се разлива в сухи стерилизирани буркани и се завива с кърпа до пълното изстиване.

Източник: bgfermer.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари