Как да се справим с „ранното ставане“ сутрин

0
Ако имате проблеми със събуждането сутрин, прочетете тези супер ефективни съвети
Ако имате проблеми със събуждането сутрин, прочетете тези супер ефективни съвети

Ако имате проблеми със събуждането сутрин, прочетете тези супер ефективни съвети

Предишната вечер задавате 7 аларми, първите 5 на всеки 10 минути, а другите 2 - на всеки 5 минути. Събуждате се, но много минути след определения час ставате от леглото и разбирате, че сте закъснели за работа. Приготвяте се бързо, дори нямате време да закусите и всеки ден се повтаря едно и също.

Най-напред трябва да разберете причините за това в зависимост от ежедневието ви.

Трудностите при събуждане се дължат не само на факта, че обичате да спите и мразите закуската, но и на други фактори като начин на живот, прием на лекарства, здравословни проблеми и др. Други фактори са стресът, тревожността, депресията и хроничната болка.

Друга причина може да бъде фактът, че сте прекарали поне две нощи, а може би и една нощ в бар с приятели или сте работили нощна смяна и по този начин биологичният график, с който тялото ви е свикнало, е бил нарушен.

След като разберете защо това се случва с вас, следвайте тези съвети:

- Създайте си "програма за сън", лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден. Необходими са ви 7 до 9 часа сън, за да се събудите пълни с енергия.

- Регулирайте режима си на сън. Има вероятност да сте будни, преди да сте гледали социалните медии, или дори по-лошо, да заспивате с телефон в ръка, а това е една от основните грешки за психичното здраве и съня, разбира се. Също така трябва да избягвате да пиете кафе поне 6 часа преди лягане.

- Не натискайте будилника си с идеята "ще се събудя след 3 минути", защото този вид откъсване от съня ви кара да се чувствате още по-уморени, освен че всъщност никога не трае 3 минути. Затова решението на този проблем е да оставите телефона си далеч от вас, за да не изключите полузаспалата си аларма, без да забележите часовника.

- Хранете се здравословно, защото това е още една причина, която допринася за енергията ви през деня, особено сутрин, когато ни е трудно да се подготвим. Трябва да ядете повече пресни и сушени плодове и зеленчуци и да пиете възможно най-много течности (без газ и захар).

- Занимавайте се с физическа активност. Тъй като е доказано, че помага за намаляване на стреса, тревожността и депресията, това е още един начин да се наспите добре.

- Бъдете на слънце, защото то не само влияе върху регулирането на сърдечния ритъм, но и подобрява качеството на съня. Само малко светлина сутрин ще ви зареди с добра енергия през целия ден, затова е препоръчително да спите с решетка/завеса, леко отворена или напълно отворена.

Ако опитате тези методи и никой от тях не помогне, трябва да се консултирате с вашия лекар, защото може да имате други здравословни проблеми и да се нуждаете от лекарства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари