Как да разпознаем дефицита на витамин B12, изкачвайки стълбите

1
Симптомите могат да включват чувство на слабост, умора или обърканост
Симптомите могат да включват чувство на слабост, умора или обърканост Снимка: iStock

Витамин В12 е изключително важен за поддържане на нервната, неврологичната системи, а симптомите на неговия дефицит могат да бъдат много разнообразни, включително и при изкачване по стълбите

B12 участва в образуването на червени кръвни клетки и функциите на нервната система, което го прави едно от най-важните хранителни вещества. Когато тялото не го получава дълго време и се развива недостиг на витамина, може да настъпи увреждане на нервите, съветва zdrave.to

Лекарите подчертават, че на този етап е особено важно да забележите предупредителните признаци за проблем, в противен случай неврологичните аномалии могат да станат необратими.

Признаци на дефицит на В12. Често те се забелязват само на етапа, когато тялото вече изпитва много сериозна липса на витамин. Симптомите могат да включват чувство на слабост, умора или обърканост.

Световъртежът може също да показва потенциално опасни ниски нива на B12 , според Balance Women's Health .

Един от признаците на дефицит на витамин В12, който може да стане очевиден при ходене нагоре по стълбите, е замайването, което започва да се усеща, докато се движите нагоре или надолу.

Също така, при дефицит на B12 могат да се появят чести и внезапни пристъпи на световъртеж, усещане за загуба на равновесие. Човек в този момент може да изпита понижаване на кръвното налягане, намаляване на притока на кръв към мозъка.

Как да си набавим B12. Витаминът се намира естествено в животински продукти, включително риба, миди, черен дроб, червено месо, яйца, птици, мляко, сирене, натурално кисело мляко. Хората, които не са в състояние да абсорбират хранителните вещества естествено, може да се нуждаят от други средства за попълване и трябва да бъдат обсъдени с терапевт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари