Само тежкото протичане на КОВИД причинява тромбоза

0
Оказва се, че всеки от нас може да разпознае възникването и развитието на това тежко усложнение – тромбозата не само по кръвния анализ, но и по други признаци. На първо място това е силното главоболие
Оказва се, че всеки от нас може да разпознае възникването и развитието на това тежко усложнение – тромбозата не само по кръвния анализ, но и по други признаци. На първо място това е силното главоболие

Това уверяват учените, позовавайки са на нови данни, вследствие на които стигат до извода, че на пациенти, преболедували по-лека форма на КОВИД, не е необходимо да се назначават препарати за профилактика на тромбозата.

Ново изследване на американски учени опровергава предишни изследвания, според които коронавирусът може да провокира венозна тромбоза няколко седмици след прекараната болест. Те установили, че тежкото протичане на болестта може да доведе до венозна тромбоза заради увеличената концентрация на определена белтъчина, уточнява zdrave.to

В изследването на американските учени взели участие 26 хиляди жители на Калифорния, които са се заразили от февруари до август 2020 г. и са преминали лечебен курс.

Наблюдавали ги няколко седмици след оздравяването, а резултатите показали, че във всички тези групи тромби се образували при около 0,5-1%. Единственото изключение били тези, които са прекарали коронавируса в тежка форма и са се лекували в болница. Затова стигат до извода, че на преболедувалите лека форма не е необходимо да се предписват антикоагуланти за профилактика на тромбозата. 

Оказва се, че всеки от нас може да разпознае възникването и развитието на това тежко усложнение – тромбозата не само по кръвния анализ, но и по други признаци. На първо място това е силното главоболие. Има обаче и още един симптом, който може да се види в огледалото. 

„Ако забележите нарушена симетрия на лицето – например едната гънка между носа и устните е по-дълбока от другата, веднага потърсете лекар”, съветва главният кардиолог в Министерството на здравето на Русия проф. Юрий Беленков. Друг симптом е неразбираемият говор, както влошаването или пълното изгубване на зрението. 

Специалистът посочва, че диагностиката на тромбозата е трудна задача, тъй като може да има много прояви: от леко замайване до парализа на всички крайници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Само в България, освен приятел, познат, роднина, съществува и категорията за близост: "Били сме на една маса"

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари