Защо ме болят колената?

0
Болката засяга хора от всички възрасти
Болката засяга хора от всички възрасти

Болката в коляното е често срещано оплакване, което засяга хора от всички възрасти. Тя може да е резултат от нараняване като скъсване на връзки или скъсан хрущял

Медицинските състояния - включително артрит, подагра и инфекции - също могат да причинят болка в коляното.

Много видове незначителни болки в коляното реагират добре на самолечение, пише Mila.bg. В някои случаи обаче коляното ви може да се нуждае от хирургично възстановяване.

Симптоми

Местоположението и тежестта на болката в коляното могат да варират в зависимост от причината за проблема. Признаците и симптомите, които понякога придружават болка в коляното, включват:

  • Подуване и скованост
  • Зачервяване и топлина на допир
  • Слабост или нестабилност
  • Шум или пукане
  • Невъзможност за пълно изправяне на коляното

Кога да посетите лекар

Обадете се на вашия лекар, ако:

  • Не можете да носите тежко или се чувствате така, сякаш коляното ви е нестабилно.
  • Имате изразено подуване на коляното.
  • Не можете напълно да разгънете или огънете коляното си.
  • Вижда се очевидна деформация в крака или коляното.
  • Имате треска, в допълнение към зачервяване, болка и подуване на коляното.
  • Имате силна болка в коляното, свързана с нараняване.

Причини

Болката в коляното може да бъде причинена от наранявания, механични проблеми, няколко вида артрит и други проблеми.

Наранявания

Някои от по-честите наранявания на коляното включват:

ACL нараняване. Нараняването на ACL е разкъсване на предната кръстосана връзка (ACL) - един от четирите лигамента, които свързват пищяла с бедрената кост. Нараняването на ACL е особено често при хора, които играят баскетбол, футбол или други спортове, които изискват внезапни промени в посоката.

Фрактури. Костите на коляното, включително коляното (патела), могат да бъдат счупени по време на падания или автомобилни произшествия. Също така хората, чиито кости са отслабени от остеопороза, понякога могат да получат фрактура на коляното, просто като стъпят неправилно.

Разкъсан менискус. Менискусът е здравият, гумен хрущял, който действа като амортисьор между пищяла и бедрената кост. Той може да бъде разкъсан, ако внезапно завъртите коляното си, докато носите тежест върху него.

Бурсит на коляното. Някои наранявания на коляното причиняват възпаление в бурсите, малките торбички течност, които омекотяват външната страна на колянната става, така че сухожилията и връзките да се плъзгат гладко по ставата.

Пателарен тендинит. Тендинитът причинява дразнене и възпаление на едно или повече сухожилия - дебелите влакнести тъкани, които прикрепят мускулите към костите. Това възпаление може да се случи, когато има нараняване на пателарното сухожилие, което минава от коляното (патела) до пищяла и ви позволява да ритате, бягате и скачате. Бегачите, скиорите, колоездачите и други спортисти може да развият пателарен тендинит.

Механични проблеми

Някои примери за механични проблеми, които могат да причинят болка в коляното, включват:

Разхлабено тяло. Понякога нараняването или дегенерацията на костите или хрущялите може да доведе до откъсване на парче кост или хрущял и неговото „плуване“ в ставното пространство. Това може да не създава никакви проблеми, освен ако разхлабеното тяло не пречи на движението на колянната става, като в този случай ефектът е нещо като молив, закачен в пантата на вратата.

Синдром на илиотибиалната лента. Това се случва, когато здравата лента от тъкан, която се простира от външната страна на бедрото до външната страна на коляното (илиотибиална лента), стане толкова стегната, че се трие във външната част на бедрената кост. Бегачите и колоездачите са особено податливи на синдрома на илиотибиалната лента.

Изкълчена колянна чаша. Това се случва, когато триъгълната кост, която покрива предната част на коляното (патела), се изплъзва на място, обикновено към външната страна на коляното. В някои случаи капачката на коляното може да остане изместена и ще можете да видите дислокацията.

Болка в тазобедрената става или в краката. Ако имате болка в тазобедрената става или стъпалото, може да промените начина си на ходене. Само внимавайте, понеже тази променена походка може да постави по-голям стрес върху колянната става и да причини болка в коляното.

Видове артрит

Съществуват повече от 100 различни вида артрит. Тези, които най-вероятно засягат коляното, включват:

Остеоартрит. Понякога наричан дегенеративен артрит, остеоартритът е най-често срещаният вид артрит. Това е състояние на износване, което възниква, когато хрущялът в коляното ви се влоши с употребата и възрастта.

Ревматоиден артрит. Най-изтощаващата форма на артрит, ревматоидният артрит, е автоимунно състояние, което може да засегне почти всяка става в тялото ви, включително коленете. Въпреки че ревматоидният артрит е хронично заболяване, той има тенденция да варира по тежест и дори може да дойде и да си отиде.

Подагра. Този вид артрит възниква, когато в ставата се натрупват кристали на пикочна киселина. Докато подаграта най-често засяга палеца на крака, тя може да се появи и в коляното.

Псевдоподагра. Често се бърка с подагра, псевдоподаграта се причинява от кристали, съдържащи калций, които се развиват в ставната течност. Коляното е най-често срещаната става, засегната от псевдоподагра.

Септичен артрит. Понякога колянната става може да се зарази, което да доведе до подуване, болка и зачервяване. Септичният артрит често се проявява с треска и обикновено няма травма преди появата на болка. Септичният артрит може бързо да причини сериозно увреждане на колянния хрущял. Ако имате болка в коляното с някой от симптомите на септичен артрит, незабавно посетете вашия лекар.

Други проблеми

Синдромът на пателофеморалната болка е общ термин, който се отнася до болка, възникваща между коляното и подлежащата бедрена кост (в капачката на коляното). Това е често срещано явление при спортисти. Изобщо хората изпитват пателофеморален синдром най-често, когато спортуват, ходят или стоят седнали продължително време, коленичат или изкачват стълби. Чести почивки и поставяне на лед са достатъчни, за да облекчат състоянието, по-рядко е необходима физиотерапия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари