Как да проверим дали ще спечелим нещо от "спящите акции"?

1
Как да установим "мъртви" ли са акциите ни, или не?
Как да установим "мъртви" ли са акциите ни, или не?

След като Министерството на финансите обяви преди дни, че има идея да съживи "спящите акции" от масовата приватизация, мнозина си зададоха въпроса - имам ли бонова книжка и дали мога да спечеля нещо от нея.

Как да установим "мъртви" ли са акциите ни, или не, това е основният въпрос.

Боновата книжка може да е изгубена или изгоряла. Това не означава, че са изчезнали и акциите, вписани в нея. Информацията се съхранява в Централния депозитар. Там е и мястото, където трябва да се провери какво притежаваме, пише dir.bg. Самата проверка става само по електронен път, в сайта на Депозитара. За да я направим са нужни ЕГН и персонален идентификационен код (ПИК), който се издава от Национална агенция за приходите. 

Можем за отидем до офис на данъчните, за да ни издадат ПИК. Той се получава лично. 

След това в сайта на Централния депозитар в секцията "Проверка на портфейла" виждаме колко акции притежаваме. Там обаче ще разберем само с какви финансови или компенсаторни инструменти сме се сдобили към момента на издаването им.

Следва проверка каква е цената на акциите днес и съществуват ли все още предприятията, продавани след 1996 г.? Тези въпроси изискват допълнителна проверка.

От Централния депозитар подчертават, че тази информация може да се получи чрез консултация с инвестиционен посредник. На сайта им има и списък с лицензираните посредници. Справката се извършва срещу заплащане след проверка на легитимацията на лицето. В малките градове, където няма офиси на посредници, проверката може да се направи и в банков клон. Повечето трезори предлагат услуги, свързани с този тип финансови инструменти.

След като установим колко акции притежаваме и каква е цената им, стигаме до логичния въпрос - какво да правим с инвестицията си? Сами не можем да продадем или прехвърлим акциите.

Прехвърлянето и продажбата минават през инвестиционен посредник или банка и за всичко това се плащат такси. Избираме инвестиционен посредник от списъка на Централния депозитар на случаен принцип.

Ето и един конкретен пример, посочен от Нова телевизия. Ако например имате 25 акции от дружество, което съществува и те се търгуват на борсата с цена от 0,94 лв. на акция, значи имате точно 23,50 лв. в боновата книжка.

Ако продадете акциите, трябва да платите такса за прехвърляне към инвестиционен посредник - 12 лв., а след това и комисионна за продажбата им. Комисионната е различна в зависимост от това дали продажбата е на гише, или чрез електронната платформата на посредника, съответно 20 лв. или 3 лв. Така в най-добрия случай, за да продадете вашите 23,50 лв., ще трябва да платите 15 лв. Печалбата ви е 8,50 лв.

Ако сте наследили бонова книжка на починал родител, единственият начин да проверите има ли акции е при посредник или банка. За да се направи консултацията, е нужно да разполагате с актуално удостоверение за наследници. Таксата, която трябва да се плати към инвестиционния посредник, за да се прехвърли собствеността от сметката на починалия към нашата, за да може да оперираме после с акциите му, е 24 лв.

Големият въпрос е колко от собствениците на "спящите акции" ще положат усилия, за да ги "раздвижат". И ще пожелаят ли да платят всички такси, които може да се окажат по-високи от стойността на акциите им? Защото има и втори вариант - да се окаже, че притежавате акции във фалирали предприятия. Тогава те не са просто "спящи", а "мъртви". Справка в Централния депозитар показва, че от 1050 дружества, включени в списъка за масовата приватизация, днес съществуват само 600.

Източник: Dir.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари