Над 2 милиона души в България притежават акции в предприятия

0
Но някои от тях даже нямат представа от това!
Но някои от тях даже нямат представа от това! Видео: Евроком

Над 2 милиона души в България притежават акции в предприятия, но нямат представа за това, сочи статистика на Централния депозитар 12 години след края на масовата приватизация.

До края на годината е планирано на гражданите да бъде предоставена възможност да проверят акциите си и да поемат управлението върху тях. Много е възможно някои от тях действително да донесат печалба до 2 хиляди лева на своите собственици, предаде Евроком.

Информация за акциите няма да може да се получава директно от Централния депозитар, затова както и досега ще е нужно да се обърнете към банка или инвестиционен фонд.
Масовата приватизация се случи на два пъти – през 1995-96г. И през 1998 година.

3 милиона и 400 хиляди българи взеха участие в нея. В момента спящите акции от предприятията са над два милиона и половина. Според изчисленията на централния депозитар, забравените бонове често формират до 30% от собствеността на цели холдингови структури.

За проверка на собственост върху акциите, няма да се изисква бонова книжка, защото тя отдавна е невалидна, а единствено лични данни на собственика ѝ, пълномощно или удостоверение за наследници.

Източник: Евроком
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари