Социалното предприемачество остава недоразбрано в България

1
Експерти обясняват, че инвестициите в социални сфери подкрепят развитието на малките и средните предприятия
Експерти обясняват, че инвестициите в социални сфери подкрепят развитието на малките и средните предприятия

Експерти обясняват, че инвестициите в социални сфери подкрепят развитието на малките и средните предприятия

Международната конференция "Финансова и инвестиционна подкрепа за МСП - Sofia International Money Expo“ (SIM EXPO 2023) се проведе преди броени дни в София.

Организатори на четвъртото издание на престижния форум са Българската търговско-промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Съветът по инвестиции към БТПП. В рамките на проявата финансиращи институции, инвестиционни и гаранционни фондове и инвеститори представиха продукти в подкрепа на предприятията.

Дискутирани бяха инвестиционната активност, планираните инвестиции, нуждата и източниците на финансиране за малките и средните предприятия, както и нагласите и подготовката на бизнеса за зелен преход.

За конкретните условия за финансиране и инвестиране, съобразени с актуалните нужди на предприемачите, разказва Надежда Грошкова Лерусте, мениджър за България и Сърбия в Банката за развитие на Съвета на Европа.

Най-старата международна финансова институция в Европа, основана като Фонд за социално развитие към Съвета на Европа. Създадена е с подписването на 16 април 1956 г. на Частично споразумение между страните-членки на Съвета на Европа и е преобразувана в банка на 1 ноември 1999 г. България се присъединява съм банката на 28 май 1994 г., като размерът на записания капитал на страната е 1,140% от капитала на банковата институция.

В момента 43 европейски държави са част от банката, която подпомага сектори като здравеопазване и социални помощи, социално и достъпно училище, образование, градското, селското и регионалното обновяване, подкрепа на малките и средните предприятия и микрофинансиране. За миналата година са финансирани 36 проекта в 16 страни на стойност 4 млрд. евро.

"Специално в България през тази година подписахме споразумение с Българската банка за развитие за 175 млн. евро кредитна линия с държавна гаранция. Тези фондове ще бъдат предоставени за развитие на малкия и средния бизнес в страната“, посочва Надежда Грошкова Лерусте, цитирана от БНР.

По думите ѝ инвестициите в социални сфери подкрепят развитието на средата на малките и средните предприятия и това е така по една проста причина: Всеки социален проект се нуждае от съпътстващи дейности, което на свой ред създава благоприятен цикъл на развитие на средата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    11g 23g
    Xx 1123g bo
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари