Как да познаем кога рибата е прясна?

0
Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило
Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило

Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило

Рибата е вкусна и здравословна храна, но е важно да я избираме и съхраняваме правилно, за да се насладим на всичките ѝ качества.

Как да разпознаем прясна риба? Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разпознаете прясна риба:

Слуз: Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна или плътна, това означава, че рибата е престояла твърде много време.

Люспи: Люспите на прясната риба са блестящи и плътно залепени до тялото ѝ. Ако люспите са разкъсани или лесно се отделят, това означава, че рибата не е прясна.

Очи: Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали. Ако очите са мътни или хлътнали, това означава, че рибата не е прясна.

Хриле: Хрилете на прясната риба са с наситен цвят, без да са изсъхнали. Ако хрилете са сивкав цвят или са изсъхнали, това означава, че рибата не е прясна.

Аромат: Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило. Ако рибата има неприятен мирис, това означава, че не е прясна.

Месо: Месото на прясната риба е много плътно, еластично и доста трудно се обезкостява. Ако месото е меко или лесно се обезкостява, това означава, че рибата не е прясна.

Как да съхраняваме рибата правилно

Прясната риба трябва да се съхранява в хладилник при температура от 0 до 4 градуса по Целзий. Най-добре е да я поставите върху натрошен лед, за да се запази свежестта ѝ.

Ако трябва да съхранявате рибата за по-дълъг период от време, можете да я замразите. Замразената риба може да се съхранява във фризера до 3 месеца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари