Как да дезинфекцираме автомобила си?

2
Съветите на собственик на автокозметичен център
Съветите на собственик на автокозметичен център Видео: БНТ

Общественият транспорт в големите градове и почти празен, хората предпочитат да се придвижват изолирано в колите си. Как да почистваме автомобила си по време на епидемия?

В условията на пандемия спазването на хигиена в личния автомобил се превръща в мания за мнозина, споделя БНТ.

Димитър Агура, собственик на автокозметичен център: Има маниаци. Аз съм един от тях. Аз си чистя автомобила абсолютно всеки ден.

Освен по-често почистване някои прибягват и до по-крайни мерки.

Теодор Цачев: Купето на колата е малко, по-добре е да не се возят повече хора.

Според експерти скоростния лост, всички отварящи системи за вратите, седалките както и повърхността на таблото са най-проблемните зони. Воланът обаче се оказва мястото, където има най-много микроби. В автомобила не бива да се използват прекалено агресивни почистващи средства, тъй като те могат да увредят повърхностите .

Достатъчен е дори разтвор от сапун и вода и микрофибърна кърпа. Кърпичиките с минимум 70% алкохолно съдържание също са удобен вариант в движение.

Димитър Агура, собственик на автокозметичен център: Това, което правим ние, може да се прави с всичко, което се продава в аптеката, което е на силноспиртна основа.

Редовната употреба обаче не е препоръчителна в дългосрочен план. Причината - повечето кожи са боядисани и с времето спиртът може да доведе до промяна на цвета. Озониране на купето със специална машина е най-съвременната технология за дезинфекция и премахавнате на бактериите от климатичната система.

Димитър Агура, собственик на автокозметичен център: Има канали, които се пускат във въздуховодите. Във въздуховотите има най-много бактерии.

Според експертите на СБА има продукти, които шофьорите не бива да използват върху интериора. Това са белина или препарати с водороден пероксид. Макар и доказани в борбата срещу коронавируса, те увреждат тапицерията. Оттам препоръчват да не се дезинфекцират сензорните екрани с препарати, съдържащи амоняк, тъй като повреждат покритията им против проблясъци и отпечатъци на пръсти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари