Как човек може да пуши по 3 кутии цигари на ден, без да е пушач?

2
Радонът и въздействието му върху организма са тема, за която не се говори достатъчно в България
Радонът и въздействието му върху организма са тема, за която не се говори достатъчно в България

Радонът и въздействието му върху организма са тема, за която не се говори достатъчно в България

Имотният пазар традиционно привлича интереса на българите, които масово притежават собствени жилища без ипотека, а делът на хората със собствено жилище в страната е един от най-високите в рамките на Европейския съюз (България е трета в блока по дял на собствениците на жилища, придобити без кредит, по данни на Евростат към 2021 г.). Освен това много голяма част от българите се насочват към имотния пазар като възможност за инвестиция, особено на фона на ускорената инфлация. Въпросът за движението на цените е сред водещите в обществените дискусии, но една много интересна тема за имотния пазар сякаш остава извън фокуса им, а е логично да е сред основните приоритети на собствениците на жилища – обследването на имота за термозагуби, ниво на радон, влага, електромагнитен смог и др.

Отговор на въпроса защо темата не е достатъчно популярна у нас и какви са рисковете, ако не сме запознати с нея, дава Георги Български, собственик на компанията Property Scan, която прави обследвания на имоти за радиация, влажност, измерване на радон, качество на въздуха и радиочестотно замърсяване, цитиран от Investor.bg.

Защо темата за обследването на имоти не е достатъчно популярна у нас?

Български започва да се интересува от темата преди 7-8 години, когато търси семейно жилище. „Искахме да сме сигурни, че освен правно и конструктивно, имотът, който бихме искали да закупим, няма да крие рискове за нашето здраве и най-вече за това на нашите деца. Тогава дори ние не бяхме напълно наясно с рисковете за здравето, които може да крие една сграда“, споделя той. Така се оказва, че освен за радиация и термография, има отделни компании, които правят замерване за радон и други за електросмог.

В крайна сметка не намерихме нито в България, нито в други държави, информация за компания, която да предоставя комплексно обследване на имоти, така че когато новите или настоящите собственици или наематели искат да разберат крие ли имотът неподозирани рискове за здравето на обитателите, да се обърнат към една компания за всички услуги“, коментира Български.

Във времето приятели започват да се обръщат към тях с молба за обследване на имотите им, докато накрая се формализира целия пакет от замервания, който в момента правят под наименованието „Семейно здраве“. Тази комплексна услуга включва обследване за радиация (алфа, бета и гама-лъчения), влажност, измерване на радон, качество на въздуха (HCHO, TVOC, PM2.5, PM10, CO, CO2) и радиочестотно замърсяване (електросмог).

Според Български основната причина за липсата на популярност на подобна практика в България се корени в по-слабото познаване на рисковете, които например носят част от строителните материали за по-висок гама фон при източника.

Знаете ли, че може да не сте пушач и никога в живота да не сте пушили, а в същото време върху организма ви да има последици, сякаш пушите по две-три кутии цигари на ден?

„Често попадаме на нива на радон в ниските етажи на жилищните сгради, сравними с влиянието на изпушването на една, две, дори три кутии цигари на ден или например изразено в рентгенови снимки на гръден кош - 200-300 снимки на година“, разказва Български.

Той посочва, че в последните десет-петнадесет години има опити за осведомителни кампании, както и програми за продължителни изследвания на нивата на радон от страна на държавата, но те са в по-голямата си част локални и засягат региони, за които е известно, че имат съществуващ проблем с натрупването на радон в жилищни сгради.

По думите на Български източниците на потенциални рискови фактори, които компанията изследва, се дължат основно на: инертни и строителни материали, пропускане на влага, поставяне на силен излъчвател на електромагнитно излъчване, например антени на мобилни оператори. „Интересно е, че всъщност много хора се притесняват от въздействието на антените на мобилните оператори в близост до техните жилища. Те в по-голямата част от обследваните от нас имоти са в рамките на нормативните изисквания, макар да има изключения“, посочва той.

И добавя, че за съжаление, повечето клиенти подценяват (д)ефекта от ползваните персонални електронни устройства като мобилни телефони, лаптопи, таблети, безжични рутери и т.н.

Ние направихме един интересен експеримент, при който установихме, че безжичен рутер или мобилен телефон, намиращ се на 30 сантиметра от тялото на човек, има същото влияние като антена на мобилен оператор, намираща се на 30 метра от тялото на човек.

„От обектите, които сме посещавали, има много малко, които се намират под 30 метра от антена, но има много хора, които си поставят рутера до леглото на децата или спят с включен мобилен телефон на нощното шкафче. Множество повторни обследвания могат да бъдат спестени, ако нашите клиенти послушат нашия съвет и стоят по-далеч от излъчващи, персонални електронни устройства“, казва още той.

Какво трябва да знаем за нивото на радиация от естествени източници около нас?

„Естествени източници на йонизиращо лъчение формират един относително стабилен фон в даден район. Например, за района на град Русе средните дневни стойности на мощността на амбиенатната еквивалентна доза са около 0,140 µSv/h /милисиверта в час/*, за Варна около 0,130 µSv/h, а за София около 0,120 µSv/h, като естественият гама фон за страната е в интервала 0,060 – 0,400 µSv/h, при считани за безопасни до 0,400 µSv/h. Дневните колебания са много малки и ако няма външен, неестествен източник, те не са причина за притеснение“, обяснява Български.

Това са нивата на радиация, в които сме съществували хиляди години.

Според Български това, което е интересно за повечето клиенти, е, че в естествени условия ние приемаме чрез дишане 73% от средногодишната радиация, достигаща до нас, докато други 11% достигат чрез космически лъчи, 9% - чрез храна и едва 7% - от земни източници.

Той добавя, че интензивното нискочестотно електромагнитно облъчване, което се обуславя от акумулирането на нейонизираща радиация, има свойството да въздейства на клетките в човешкото тяло.

Макар и да отслабват, електромагнитните полета преминават през физически бариери като стени, мебели и др. Ако сме в обсега им, те преминават и през нас“, подчертава Български.

От разговора с него обаче става ясно, че за разлика от йонизиращото лъчение, нейонизиращата радиация не притежава достатъчно енергия, за да промени клетъчната структура. Въпреки това продължителното излагане на този тип облъчване има негативен ефект. Една от основните предпоставки за вредата е свойството ѝ да повишава нивата на оксидативен стрес, който се смята за един от водещите причинители на множество заболявания като: мигрена, хронична умора, безсъние, сърдечносъдови проблеми, хормонални изменения, еректилна дисфункция, фертилни проблеми, отслабена имунна система, левкемия, повишен риск от рак на гърдата и др.

Какъв е радиационният отпечатък на газа радон върху хората в нормални условия на земята?

Радонът е фактор на жизнената среда и е естествен източник на йонизиращи лъчения, обяснява Български. Той е естествен радиоактивен газ без цвят и мирис и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Образува се при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха.

Преминава безпрепятствено през бетонните конструкции. Радонът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове. Опасността за здравето на човека се дължи на тези радиоактивни разпадни продукти. Единственият начин да се установят повишени концентрации на радон е чрез специализирано измерване. Радонът е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма, отколкото на открито.

По думите на Български едно лесно решение на подобен проблем е по-интензивно и продължително вентилиране на помещенията. При продължително отчитане обаче на нива над 150 Bq/m3, се препоръчва предприемането на мерки за отвеждане на радона. В най-простия случай те представляват вентилационни отвори с помпи/вентилатори за извеждане на радона от обитаемите помещения. Към момента имаме натрупана история на обследвани имоти, в които сме откривали натрупване на радон до над 300-400 Bq/m3, което е изключително високо ниво, за безопасно обитаване на дадено жилище.

* µSv/h (милисиверта в час) е мерна единица за доза на йонизиращите лъчения, с която се измерва количествено биологичното въздействие на радиацията за единица време.

** Bq/m3 (бекерела на кубичен метър) е единица за активност на радона във въздуха за единица обем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    4
    малей,
    Блокът в който живея е на 50+ години, живея на втория етаж! 40 години работих в електромагнитни полета с честота от 50MHz до 30GHz и мощности до 10kW! Че аз вече съм умрял и ви пиша от отвъдното!
  • 3
    3
    и кво
    фонът е в нормите, ама радонът бил радиоактивен?!? електромагнитните излъчвания в нормите, обаче .... голям бълвоч, ама си усвояваме едни пари от ненужни програми
  • 3
    2
    Евала на човека
    Че заема нишата да баламосва младите и неопитни нови собственици на жилища, които чели, недочели веднага ще си дадат трудно изкараните парици да им сканират жилищата за "радиация". Между другото радона си се изпуска естествено от земята и допринася за фоновата радиация на човек. Той се разпада за 3 дена в други елементи. Не знам какви ракове и какви чудесии си измисля тоя ама като чуя, че вече и домът е канцерогенен, ми става ясно за какви "балами" става въпрос, които си купуват жилища днешно време. Явно тоз пазар няма да се саморегулира, щом има толкова "глупави пари",които могат да се припечелват от брокери и такива шарлатани
  • 8
    1
    Иван Австроунгарски
    Още по-интересно е на имотния пазар , когато се предлага ново строителство с турски евтин цимент, минава Рихтер и от новото строителство нищо не остава , например последното земетресение в южните съседи . Трябва да се въведе единен регистър със свободен достъп на всички сгради - история на собствениците , строителна документация , тежести. Всичко това го има поне при повечето сгради като документация. Например старите панелки би трябвало да имат документация , защото доколкото знам се строяха по правилата поне в големите градове .
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари