Kак БНБ укрива кой знаеше, че КТБ затваря

0
Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди официалното й затваряне
Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди официалното й затваряне Снимка: Capital

На 2 февруари финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в блога си информацията, че изпълняващата длъжността подуправител на БНБ, управляващ "Банков надзор", Нели Кордовска е изтеглила 64 195 евро от Корпоративна търговска банка (КТБ) ден преди официалното й затваряне.

Според документа, публикуван в блога, операцията е извършена на 19 юни 2014 г. На 20 юни банката е поставена под специален надзор от БНБ и повече не отваря врати. Парите на хиляди вложители остават блокирани близо 6 месеца.

Репортер на OFFNews изпрати запитване до БНБ във връзка с изнесената информация и получи следния отговор:

"В отговор на поставените от вас въпроси, бихме искали да ви уведомим, че не събираме и не разполагаме с информация относно личните спестявания на служителите на БНБ в търговски банки.

Във връзка с визираните твърдения относно предполагаема операция на 19.06.2014 г. , обръщаме внимание, че Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор на 20.06.2014 г. в следствие на получено в БНБ писмено искане за това от изпълнителните директори на банката. Следователно, който и да е служител, няма как да е предполагал един ден по-рано каква ще е волята на изпълнителните директори на КТБ. До преустановяване на операциите си на 20.06.2014 г. банката е обслужвала всички свои клиенти.

При наличие на данни или съмнения за нарушение на закона, от който и да е служител на БНБ, същите могат да бъдат отнесени за разглеждане от компетентните органи в Република България.

Ако разполагате обаче с информация, че служител на БНБ е бил обслужван от КТБ след поставянето й под специален надзор, ще оценим високо да ни я предоставите."

На 3 февруари в блога на Иванов излиза и информацията, че Нели Кордовска е изтеглила парите от КТБ след края на работното време - в 17.09 ч. Официално КТБ приключва работа с клиенти в 16.30 ч.

Според информацията в блога Кордовска има и друга сметка в КТБ и ако не беше изтеглила част от парите си, общата сума е щяла да надхвърли размера, гарантиран от държавата.

КТБ бе поставена под специален надзор на следващия ден, 20 юни, с решение на Нели Кордовска.

OFFNews не може да потвърди дали изнесената информация от блога на Мирослав Иванов е истина. Може би в БНБ биха стигнали до изводите дали това е така, ако вместо да дадат ехиден отговор, бяха проверили, за да дадат отговор по същество.

Източник: OFFNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари