Как българите разбират, че е започнала Руско-турската война?

7
На 24 април 1877 година Руската империя обявява война на Османската империя
На 24 април 1877 година Руската империя обявява война на Османската империя Видео: Euronews Bulgaria

На 24 април 1877 година Руската империя обявява война на Османската империя

"Християни в България! Днес вие преживявате приснопамятни за вас дни. Удари часът на вашето освобождение от безправния мюсюлмански гнет… Сега призовавайки божията благословия над доблестната Наша войска, Ние изповядваме да се навлезе в пределите на Турция"

С този манифест, разпространен в редица ключови градове из цялата страна, българите са били уведомени за началото на Руско-турската война. В този период това е начинът, по който всички разбират, че войната е започнала.

Това всъщност е издание на манифеста за обявяване на Руско-Турската война, чиито оригинал се съхранява в архива в Русия. Но в този период манифеста е бил издаван тук по този начин. Така се е разпространявал и съответно в нашата архивна система имаме редица запазени копия на този документ“, казва Маргарет Поппетрова, експерт в централния държавен архив в София, цитирана от Euronews Bulgaria.

На 24 април 1877 година Руската империя обявява война на Османската империя.

Като са опитали първоначално това да се случи чрез мирни действия и преговори, но става ясно, че това не е възможно“, продължава тя.

Оригиналът на манифеста остава в Русия, но това копие е от края на 19-и век, а най-отдолу стои подписът на император Александър Втори. Войната приключва на 3 март 1878 година.

Има данни, че празникът 3 март започва да се празнува като празник още 1879 година, когато съответно тук е временното руско управление. Но първият официален акт е от 1880 година. Това е указ на княз Александър и в него всъщност датата е 19 февруари по стар стил, когато е подписан договора и формулировката е - шествие за цар Александър и сключването на Санстефанския договор. След смъртта на царя формулировката свързана с него изчезва и остава само сключването на Санстефанския договор“, разказва Поппетрова.

1911 година е приет нов Закон за празниците и неделната почивка. Тогава 3 март е включен като официален национален празник на България. Но не за дълго.

44-45 година постепенно празникът започва да изчезва от празничния календар. 44 година 9 септември става официален празник на българия и през този комунистически период празникът изчезва, разбира се той винаги е бил отбелязан като някаква форма не е като формулировка в календара. 1990 година след промените бива обявен за национален празник“, продължава тя.

А 144 години след войната, битката дали 3 март трябва да бъде националният празник на България е по-ожесточена от всякога.

"Ние изразихме намерение да действаме самостоятелно, когато сметнем за необходимо и честта на Русия го изисква. Сега, призовавайки Божието благословение върху нашите доблестни войски, Ние им заповядахме да влязат в границите на Турция".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Даниел
    3март е светла дата в Българската история и ние винаги ще сме благодарни на Русия,но България има 1350 години история.за мен Българският ден е денят на Народните Будители.22 септември да се премахне и да си останат 6 септември и 24 май
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари