Защо 3-ти март продължава да е спорна дата?

0
Изборът на датата не е приеман еднозначно в обществото, тъй като българско участие при подписването на Санстефанския мирен договор няма
Изборът на датата не е приеман еднозначно в обществото, тъй като българско участие при подписването на Санстефанския мирен договор няма Снимка: Ладислав Цветков / bTV

Изборът на датата не е приеман еднозначно в обществото, тъй като българско участие при подписването на Санстефанския мирен договор няма

Вече 32 години отбелязваме Трети март като национален празник. Изборът на датата не е приеман еднозначно в обществото, тъй като българско участие при подписването на Санстефанския мирен договор няма. Денят на Съединението, на Независимостта, на Търновската конституция или 24 май са сочени като по-добрият избор. БНТ срещна няколко гледни точки в разговор за смисъла на датата и историята като артефакт.

"Трети март според мен е един много славен ден за Република България. Ние младите сме доволни от това, че имало революционери, които са се борили за държавата. Има по-малки, които не разбират това, още повече, че в училище се говори, че има турско присъствие, а не робство", коментира Емили Джантова - първокурсник в СУ "Св. Климент Охридски".

Фактите отвъд емоцията. Контекстът, който позволяваме да се изплъзне.

"Трети март е едно недоразумение. Празнуваме това, че две империи са си подписали един привременен мирен договор. Празнуваме възкачването на престола на Александър Втори", смята проф. Ивайло Дичев - културен антрополог.

Разговор за митовете, които сами разказваме и лекотата, с която вярваме в тях и неумението да очертаем себе си като участници в това, което ни се случва.

"Националният празник възпитава нашето самочувствие, нас самите и ни представя пред света. Изключително срамно е ние да празнуваме нещо, в което нямаме роля и което единствено внушава нашите желания за териториални някакви придобивки. Трябва една нация да уважава себе си, трябва да изберем такъв ден за национален празник, който да укрепва нашата вяра в нашите собствени сили. В това, че ние можем нещо да направим, че нещо сме направили за себе си", коментира проф. Ивайло Дичев.

"Прави впечатление, че много хора са дезориентирани на тази дата, това трябва да бъде един вътрешен разговор на българите със самите тях, освен развяването на знамена, което на тази дата е оправдано, трябва да има дълъг размисъл за това къде е България. Не може националната история да бъде татуировка по гърбовете или ръцете на някакви хора", коментира Тони Николов - философ.

Въпросът за свободата и доколко уютно се чувстваме с тази отговорност.

"Проблемът на днешното българско поколение, на всички нас е, че ние като че ли не знаем какво искаме да правим със своята свобода. Някакви хора с лека ръка искат да я харижат на други империи, да се прекланят пред други знамена. Когато не разбираш свободата си, я губиш", каза още Тони Николов .

"Ако питате хората ще ви кажат, че не сме свободни, ние сме отново роби, това усещане за свобода къде е, не знам. Аз мисля, че много хора не разбират какво значи да си свободен и не го ценят", заяви проф. Ивайло Дичев .

Емили Джантова - първокурсник: Вие в момента чувствате ли се свободен?

Проф. Ивайло Дичев: Да, разбира се.

Емили Джантова: Чувствате ли се независим?

Проф. Ивайло Дичев: Да.

Емили Джантова: Тогава защо казвате, че българите сме все недоволни?

Проф. Ивайло Дичев: Българите като казах имах предвид този националистически тип хора, които фантазират за миналото, които непрекъснато си мислят какво можеше да стане, аз го наричам Санстефанския синдром.

Разговор за смисъла и нас. Всъщност успяха ли да те убедят поне малко неговите думи?

"Това е ден, който аз лично празнувам, почитам. Не, не успяха да променят мнението ми", заяви Емили Джантова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    17
    USA
    Знаете ли коя е държавата, единствена използвала атомна бомба срещу цивилно население? Знаете ли коя е държавата, горила с напалм живи хора, включително деца? Знаете ли коя е държавата, която взриви самолет с чужд генерал на борда, на чужда територия, в и за държава, с която не бяха във война? Знаете ли коя е държавата, осъществила най-големият геноцид в световната история и почти затрила цяла една раса? Знаете ли коя е държавата, изградена на основите на робски труд, кръв и смърт? Знаете ли коя е най-задлъжнялата държава в света? Знаете ли коя е държавата, за която войната е основен бизнес? Знаете ли държавата, която има национални интереси в другата част на планетата? Знаете ли държавата, започнала най-много войни в света през последния половин век? Знаете ли държавата, която се бърка в политиката на всички други държави и им дава наклон на мисленето?!? Отговорът е един. Най-добре е олицетворен от думите на Фидел Кастро – „Ако обърнете дъното на ада, отдолу ще пише: Произведено в САЩ!“…….. И какво остава да се направи срещу такава държава? МИСЛЕТЕ с главите си!
  • 5
    16
    ПРОПАГАНДА БЕЗ КРАЙ !!!!
    Дори националния ни празник оскверниха гнусните АМЕРИКО- ПОКЛОНИЦИ , а в 1978 г. хамериканците са били банда каубои и бандити с пищови избиващи кореното население а сега се опитват да мачкат целия свят , всяка империя се самоунищожава с чужда помощ в един момент , примери в историята колокото искаш , само да не се окажем ние Българите отново на грешната страна !!!!
  • 2
    15
    до 13
    Да ми посочиш защо Англия и САЩ не бомбардират Унгария, а България през Втората световна война?:) И двете страни сме от хитлеристката коалиция, само дето унгарците са имали дипломация, а нашата дипломация е била от софиянци. Също както сега.
  • -1
    14
    до 13
    Естествено, че ще я нападне, били сме в другия отбор. Точно както сега сме се качили на грешния влак.
  • 5
    13
    до 11
    прочети малко история и недей кара по опорки ето малко факти Когато през 1916 г. напада България заедно с Румъния през Добруджа и в гръб – през Макдония със специално създадения за целта Руски експедиционен корпус, командван от ген. Дихтерис, руските войски ще бъдат разбити на пух и прах от храбрата българска войска, а на 3 март 1918 г. Русия ще капитулира пред България и ще подпише най-унизителния мирен договор в историята си – Брест-Литовския мирен договор. Над 1 милион кв. км. от територията на империята ще бъдат откъснати, а от грозните нокти на руския империализъэм ще се откачат Финландия, Литва, Латвия, Естония , Полша, Украйна, Беларус, Грузия, Армения… ако не вярваш - прочети сам за големите заслуги на Русия https://terminal3.bg/prestaplenijata-na-graf-ignatiev-sreshtu-balgarija/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари