Как австралийски град се справи с боклуците

2

Замърсяването на водоемите с пластмаса и други плаващи боклуци е все по-голям проблем в глобален план.

Това не само е опасно за хората, но и за дивата природа. За щастие, понякога най-простите и най-лесни решения се оказват най-ефективни.

Тази година целият свят научи името на австралийския град Куинана - и то заради добра новина.

Местните власти поставиха дренажни мрежи, или така наречените "капани за боклук", за да се намали попадането на отпадъци във водоемите. Те са предназначени да спират замърсители и твърди отпадъци, които от населените места изтичат в природните резервати.

Първоначално своеобразните "кошчета" са поставени на две тръби, които са разположени между жилищни и природни райони, съобщава BoredPanda.

Те се оказват изключително ефективни по отношение на разходите, тъй като ръчният труд (работниците, използвани за събиране на боклука с ръце) е намален до минимум. Капанът е сравнително лесен за инсталиране и когато се напълни, се вдига с помощта на кран.

Жителите на града се радват, че мрежите са доказали, че са изключително успешен проект. Местната дива природа също се възползва от изобретението - животните не само обитават по-чист район, но боклуците не са опасни за тях, тъй като досега нито едно животно не е хванато в капана им.

Местните власти пранират да инсталират още две допълнителни дренажни мрежи през 2019 г. Градът смята, че това е най-ефективният и рентабилен начин за запазване на чистото на водата от твърди отпадъци.

Само за четири месеца са събрани 815 кг боклук, отчитат местните, като се надяват, че и други населени места ще последват примера им.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари