Как 20-годишната българка от село Крепча влезе в световния шахматен елит?

4
Днес Нургюл Салимова играе на финала на Световната купа по шахмат в Баку
Днес Нургюл Салимова играе на финала на Световната купа по шахмат в Баку Снимка: Facebook / Nurgyul Salimova

Днес Нургюл Салимова играе на финала на Световната купа по шахмат в Баку

Нургюл Салимова ще играе тайбрек на финала на Световната купа по шхамат в Баку, Азербайджан. Живеещата в търговищкото с. Крепча 20-годишна гросмайсторка за жени записа две ремита в партиите си на класическа контрола в събота и неделя срещу Александра Горячкина и остава да се опита да спечели във финалния мач в по-късите контроли в тайбрека.

От 14 часа днес предстоят 2 партии на контрола 25 минути + 10 секунди на ход. При ново равенство ще се играят 2 партии на контрола 10 минути + 10 секунди на ход. Ако отново няма излъчен победител, ще се играят партии на блиц – първо на контрола 5 минути + 2 секунди на ход, а след това и на 3 минути +2 секунди на ход. Спечелилата турнира шахматистка ще получи 50 000 долара, а завършилата на второ място - 35 000. Общият награден фонд в секцията за жени е 676 250 долара.

За да стигне до финала в Световната купа Салимова победи Чарли Ван Зил, Оливия Киолбаса, Мари Ан Гомес, Варда Медина Аулия, Полина Шувалова и Анна Музичук. Още с класирането си за финала на турнира Салимова получи правото да участва в турнира на претендентките. През 2024 г. той ще излъчи шахматистка, която да играе в мач за световната титла по шахмат с актуалната шампионка.

Как се стигна до блестящото представяне на Нургюл Салимова на тазгодишното изданание на Световната купа, кое прави играта ѝ толкова въздействаща и запомняща се, на какво се дължи прогресът на Нургюл Салимова в професионалния шахматен елит, коментира по Радио Шумен гросмайстор Вячеслав Тиличеев, който е един от треньорите, работили с Нурюл Салимова в близкото минало. Той участва днес в шахматен турнир в Сърбия, играе за сръбската федерация, но продължава да живее в България, вече не в Бургас, а в Пловдив, но продължава да следи за успехите на балгарските шахматисти и да съдейства за развитието на интелектуалния спорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари