Нургюл Салимова: Не мога да повярвам какво се случи!

1
Изключително съм развълнувана, бяха първите думи на Салимова след успеха ѝ в Баку
Изключително съм развълнувана, бяха първите думи на Салимова след успеха ѝ в Баку

Изключително съм развълнувана, бяха първите думи на Салимова след успеха ѝ в Баку

Изключително съм развълнувана и не мога да повярвам какво се случи, бяха първите думи на Нургюл Салимова за официалния YouTube канал на международната федерация по шахмат (ФИДЕ) след успеха ѝ над Ана Музичук (Украйна) и класирането ѝ за финала на Световната купа в Баку.

Дори само полуфиналът бе голям успех за мен. Както казах и тогава, не дойдох с толкова високи очаквания тук. Сега не мога да повярвам какво се случи. Просто искам да се прибера в стаята си и да отпразнувам с родителите си“, призна 20-годишната българка, чиито родители са в родното Крепча, а тя е сама в Баку дори и без треньор, пише "Телеграф".

Запитана какво смята за последната си партия от тайбрека срещу Музичук, в която е можела и да спечели, Нургюл сподели: „Ремито бе достатъчно, така че при цялото напрежение, което имаше, се съгласих“.

А какво си е мислила преди срещата си с Музичук, която е изключително силна и титулувана шахматистка? „Израснах, гледайки мачове на Ана (бел.ред. - Музичук), уважавам я много. Тя беше фаворит в нашия сблъсък, но аз гледах да не мисля за това, защото нямаше как да ми помогне. Просто подготвях своята игра, стараех се да правя това, което е правилно, пък каквото стане. След първата партия, в която спечелих с черните, леко се стресирах, защото, ако завърших реми в следващата, се класирах. Затова втората партия беше по-скоро психологическа и след като тя изравни, се фокусирах само върху играта си и се получи."

Запитана дали някога е била в Канада (бел. Ред. - В Торонто ще се проведе турнирът на претендентките за световната титла от 3 до 25 април 2024 г.), Салимова отговори: „Не, никога не съм била. Преди да дойда тук, естествено, не съм си и помисляла, че ще стигна до Торонто. Разбира се, като малка си мечтаех, че ще играя за световната титла, но си го представях по-натам, а не на 20 години“, призна българката.

За опонентката си на финала Александра Горячкина Нургюл си спомни, че са играли една партия класически шахмат преди 2 години и тя е завършила реми. „Но тя е големият фаворит, разбира се! Това обаче няма да ме откаже, аз ще продължа да давам най-доброто от себе си. Пък, както казах, каквото стане“.

Салимова разкри още, че не само за този турнир е тренирала с азербайджанския гросмайстор Ниджат Абазов, който също достигна до полуфиналите на мъжката надпревара в Баку. „Преди време с него си поставихме за цел да постигнем най-високия си ранкинг през тази година и съм много щастлива, че успяхме“, призна Нургюл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 12
    1
    Жена
    Фантастична е! Гордея се с нея!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари