Къде завършват първите висшисти в Русе?

1

Началото на висшето образование в Русе се полага през 1909 г., когато със закон на Министерството на народното просвещение към  Мъжката гимназия „Княз Борис” в Русе се открива Допълнителен педагогически курс.

От следващата 1910 г. вече е Висш педагогически курс за подготовка на учители за прогимназиите с два отдела –историко-филологически и физико-математически, пише Йовчо Стоянов в  roustchouk.bg.  За директор е назначен Сава Попов — изявен учител и географ.

Сава Попов е роден в Севлиево през 1874 г. Завършва Априловската гимназия, а след това  е сред първите възпитаници на Геолого-географския факултет на Софийския университет. Работи като учител по география, член на Висшия учебен комитет към Министерството на образованието, кавалер на ордените „Свети Александър” и „За гражданска заслуга”.  

Автор е на много учебници по география и на редица географски студии и очерци. Автор е и на първата книга за Хитър Петър. Починал през 1949 г. в София. Той е баща на Стефан Савов Попов – български  писател, философ и общественик от средите на българската емиграция в изгнание след 1944 г. 

Във Висшия педагогически курс бъдещите учители се подготвят и по телесно възпитание. Обучението на студентите по гимнастика е на много високо ниво и се води от известния Луи Айер – швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България. През 1920 г. директорът Сава Попов е назначен в Министерство на образованието и се завръща в София.

На негово място директор става Нико Просеничков — виден педагог и общественик, съпруг на Тонка Обретенова- внучка на Баба Тонка. По-късно Просеничков е директор на Мъжката и на Девическата гимназия в Русе.

Педагогическото училище за подготовка на детски и начални учители в Русе, прераснало по-късно в Полувисш Педагогически институт се смята за пряк наследник на Висшия педагогически курс.

Източник: roustchouk.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари