Кабинетът прати украинки с деца във фургоните в Елхово

3
Други са преместени в държавни бази без отопление и интернет
Други са преместени в държавни бази без отопление и интернет Видео: bTV

Държавните бази по Черноморието бързо изчерпват капацитета си

Държавните бази по Черноморието, които трябва да приемат украинските бежанци, бързо изчерпват капацитета си. Това показа проверка на bTV. В същото време в Елхово започна настаняване на майки и деца във фургони.

В базата на БДЖ в Приморско вече има настанени около 150 бежанци.

Обещали са да поемат някакъв ангажимент - дали климатици или други отоплителни уреди, но казвам ви, базата е стара и няма да издържи", коментира Димитър Чернев, счетоводител в БДЖ-ПВЦ Приморско.

В стая спят по няколко души, а има и сигнали, че климатиците на работят.

Альона и дъщеря ѝ са били за кратко през лятото в тази база, после - в детски лагер. Заедно със стотици други бежанци те излязоха на протест с молба програмата да продължи при досегашните условия.

Там няма интернет, там зимата няма как да се живее, студено е. Тези бази са стари, става течение, духа отвсякъде", разказва Альона Дживилек, която бяга от Одеса.

В буферния център в Елхово вчера са изпратени 35 бежанци, които по-рано са били в хотел в Созопол. Сред тях са 11 деца. Настанени са във фургони, а храната е осигурена с кетъринг от община Елхово.

Ако ни бяха обещали такива условия в началото, естествено, по-добре да бяхме останали по домовете си. Под обстрел, но в къщи, защото сами разбирате колко е тежко с деца“, обясни Лариса Мущенко от Запорожие.

Според областния управител на Ямбол украинските бежанци ще пребивават в лагера временно, докато бъдат пренасочени в държавни бази.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    13
    Костадин
    Който иска да отиде до хотел "Берлин"-Зл.Пясъци,и да огледа паркинга с украински автомобили.Лексуси и Тойоти от по 100000лв.Искам да кажа,и че не са само майки с деца,ами и мъжете им са с тях.Богати украинци,успели да си платят по границите и да избягат.Може да са по-благодарни.Ама не са.Нагли са.
  • 6
    12
    До 10
    Купи им ги ти бе усраински продажник! Дари ги ти нали си солидарен! Прибирай ги у вас псе такова! Аз нямам намерение да ми дрънкат някви курви уж бягащи от война, че искат 5 звездни хотели! Айде стига с лиготиии! А на тебе бих ти казал “иди нахуй сука бляд”
  • 8
    11
    до номер 10
    Знаеш ли каква мизерна пенсия получават над милион български пенсионери и как преживяват с тези пари? До този момент един украински емигрант получава три пъти по- голяма сума месечно. Българските пенсионери са дали труда си за тази държава, сега мизерстват. Зеленогорски разпрати по Европата децата, старците и жените да ги издържат и изхранват друтите държави, а той да иска и иска пари и военна техника за милиарди. И какво стана? Европа и САЩ наливат масло в огъня, а трябват мирни преговори. А ти си се загрижил за климатици и интернет! Това се нарича фалшива хуманност.
  • -5
    10
    До деветия
    абсолютно съм съгласен с теб, държавата трябва да е хуманна Но и ти се съгласи, че точно тези два неща - наличие на интернет и работещ климатик са съвсем нормални. Точно тази зима, когато масово всички ние ползваме климатици, наличието на климатик тази зима не е лукс, а е най-евтиния начин за отопление. Напълно ще бъда съгласен с всеки от вас, който каже, че на възрастните хора, настанени във фургони също така трябва да има монтиран и работещ климатик. Климатикът не е лукс. Интернетът е единственото средство да комуникираш с роднините, останали в Украйна. И двете желания не са лукс. Не приемам желанията им да останат по хотели и то точно на морето. Но е нормално да изискват близост до лечебно заведение, училище/детска градина и наличие на аптека. Естествено на Слънчев бряг и Златни пясъци няма една част от тези неща - учебни заведения, не съм сигурен извън сезона как е с медицинската помощ. Но трябва да могат да разчитат на тези елементарни неща. Както и възрастните хора от наводнените карловски села, които са самотни и нямат живи деца и внуци. На тях също трябва изцяло да помагаме. Но дали ще си съгласен да помагаш, ако децата на този възрастен човек са в Западна Европа, работят и почти не се интересуват от него. Нека всички мислим. Всеки случа е толкова различен. Но трябва да се пазим от злобата и омразата
  • 9
    9
    до коментар 8
    Трябва да се помага на емигрантите /украинците не са бежанци/. Но точно тези искат по- добри условия от тези, при които живеят много българи. Та наистина, каквото почукало, такова се обадило. Държавата, която се издържа от данъците на хората, трябва да е хуманна и към своите си.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари