Украинци спасяват заведенията срещу 3000 лева заплата

1
Наемат ги основно като сервитьори и бармани
Наемат ги основно като сервитьори и бармани

Хотели затварят заради дефицит на кадри

Украинци спасяват българските кръчми. Заведенията в София и по морето търсят да наемат бежанци и им предлагат 3000 лв. заплата, показа проучване на „Телеграф“.

Чужденците запълват липсите в туризма и могат да се реализират в хотелиерството и ресторантьорството. Наемат ги основно като сервитьори и бармани.

Търсят се като работници още в селското стопанство.

Заплати

Заплатите, които могат да получат украинците у нас, са според бранша. В заведенията по морето месечната надница минава 2800 лв. В капанче в Созопол в момента търсят служители за 3000 лв. заплата, като работодателите уточняват, че подходящи за свободните позиции са и бежанци. В Бургас ресторантите предлагат между 1500-2200 лв. възнаграждение. Други барове дават чисто 1500 лв., като подчертават, че заработеният бакшиш си остава за служителя, което значително надува изкараните пари.

Дефицит

Работодатели от ресторантьорския бранш обясниха, че все по-трудно наемат персонал. Според тях много от българските работници са отишли в чужбина за повече пари. Заради големия дефицит на кадри има големи затруднения и за хотелите, обясниха от бранша. По думите на директора за анализи и оценки в туризма Румен Драганов това лято ще има обекти, които няма да отворят врати за екскурзианти, а причината за това ще е липсата на мениджмънт, на управление.

В момента у нас много украинци търсят работа и могат да бъдат наети на различни позиции. Украинските граждани имат право на сезонна работа до 90 дни в селското, горското и рибното стопанство, хотелиерството и ресторантьорството у нас без прекъсване в рамките на 12 месеца. За целта е необходима регистрация в агенция по заетостта въз основа на подадена от работодателя декларация, уточниха от агенцията.

Проблем

Единственият проблем за някои украинци е, че не знаят български и не могат да започнат работа навсякъде заради това. Имахме кандидат за рецепционист, който беше много подходящ, но говореше само родния си език, руски и английски. Не знаеше български и заради това не го назначихме, разказаха работодатели от София. В същото време тези, които говорят и български, освен руски и английски са с предимство в хотелите и ресторантите, изтъкнаха мениджъри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    7
    Пишман бизнесмен
    Тези пишман бизнесмени ми приличат на глупака, дето седи на клона и реже основата му! Прогониха хората от цънцарлък и лакомия, сега ще плащат на украинците. Сигурен съм, че ако българин пожелае да работи за тях, ще му обявят заплата от 1200-1400 лв.
  • 2
    6
    Някой
    Защо няма кой да работи? Вкараха България в ЕС за да изгонят българите от страната. Сега нямало кой да работи.
  • 11
    5
    Емил Стефанов
    Мръсни пУмяри. На българите дават по 1 500 лв за готвачи, защото все реват, че няма оборот, а на онез по 3 000 лв. Аз съм готвач от 30 години...
  • 4
    4
    австроунгарец
    За 3к лева само за сезона могат да наемат евентуално от Филипините, Тайланд, Киргизия . Не е нещо необичайно. В цяла Европа има глад за работници във всички сфери. Въпросът е в интеграцията на чужденците в България. Едни цигани не можаха за 300 години да се интегрират в България , какво остава за чужди култури и етноси. САЩ интегрират доста успешно , но въпреки това имат страшни различия между латиноси и WASP. Да не говорим за другите различия.
  • 21
    3
    Али Бегов
    И в Русе е така. По точно хора няма, заплатите малко по малки 3-4 пъти - на минимална най-добре, работното време - колкото се може повече, договори - йок, пари нямаме дори за здравни книжки, че и помощите спряха!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари