Кабинетът няма да предприеме мерки срещу повишените цени на мобилните услуги

0
Благодарение на финансовата ни политика, хората живеят по-добре отпреди, смята премиерът
Благодарение на финансовата ни политика, хората живеят по-добре отпреди, смята премиерът Снимка: Владимир Шоков / БТА

Благодарение на финансовата ни политика, хората живеят по-добре отпреди, смята премиерът

Кабинетът няма намерение да предприеме активни мерки срещу заявеното повишаване на цените на услугите на мобилните оператори. Това се разбра от отговор по темата на премиера Николай Денков по време на днешния парламентарен контрол, пише вестник “Сега”.

В края на януари и трите телекома заявиха намерение да увеличат тарифите си, като се оправдаха с ръста на инфлацията.

Питането по казуса дойде от водача на БСП Корнелия Нинова. Тя напомни, че всяка година операторите повишават цените и поиска да разбере какво ще предприеме правителството, за да се ограничи тази практика.

Най-напред Денков обяви, че с такъв въпрос се прави внушение, че мобилните оператори са нещо лошо в обществото и икономиката. После посочи, че всички трябва да следваме правилата на правовата държава – да се спазват договорите, а контролните институции да следят как се сключват тези договори. "Правителството няма права директно да влиза в договорите между икономическите субекти и хората", заяви премиерът.

Той се ангажира единствено, че кабинетът ще проведе разговори с ръководствата на операторите – но само за да им обърне внимание, че повишаването на цените е лоша икономическа практика и самите търговци не са заинтересовани да я поддържат. Ще бъдат подтикнати и съответните контролни институции да бъдат по-активни. "Това може да направи едно правителство в правова държава", обобщи Денков.

Нинова презрително определи изявлението му като "небивалици". Тя обвини управляващите, че са създали хаос в работата на Комисията за защита на потребителите (КЗП), и се похвали, че като бивш министър на икономиката е издала заповед в края на 2021 г., с която е забранила на търговците да повишават цените, и тази мярка е била потвърдена от Върховния административен съд (ВАС). А за правителствената политика соцлидерът обяви: "Това е див лобизъм и заробване на българския гражданин."

В отговор Денков напомни, че в миналото Нинова го е предупреждавала да не се бърка в работата на КЗП, а сега иска обратното. И посочи, че последната инстанция, която ще реши кой е прав и кой е крив в случая, ще бъде ВАС.

Спор с ГЕРБ за цените на храните

Денков влезе в сблъсък с депутата от ГЕРБ-СДС Десислава Трифонова, която го нападна заради правителствената инициатива "Достъпно за всеки" за по-евтини храни. Според Трифонова търговските вериги дават по-ниски цени в сравнение с обявените по тази програма. И като доказателство показа извадка от търговска брошура, в която килограм домати са 2.69 лв., а на сайта на "Достъпно за всеки" са 3.59 лв.; сиренето – 5.99 лв. при търговеца и 9.99 лв. на "Достъпно за всеки". "Вие, с вашата инициатива, заблуждавате потребителите да купуват продукти на по-високи цени, отколкото търговските вериги продават!", обяви депутатът.

Премиерът контрира, че точно това показва успешната работа на правителството. "Това е пример, че системата работи! Това, което е обявено на сайта, може да доведе до допълнително сваляне на цените, когато се търси конкуренция между веригите", декларира с триумфален тон Денков. По думите му, инфлацията пада по-бързо, отколкото кабинетът е предвиждал, и той трябва да работи само за осигуряването на конкурентна среда на пазара. А Трифонова той посъветва да не омаловажава усилията на правителството.

По-късно Тошко Йорданов също го попита за цените на потребителските стоки, а Денков твърдо отвърна, че мерките на правителството трябва да засегнат единствено спазването на конкуренцията и повишаването на доходите. "Благодарение на финансовия министър Асен Василев и неговата политика, която толкова много се опитвахте да предотвратите, България е една от страните, в която хората живеят малко по-добре, отколкото живееха преди", коментира министър-председателят.

Какво може да каже Денков за казуса "Чаталджа"

Премиерът е напълно доволен от обясненията, които са дали съпартийците му в ПП Асен Василев и Даниел Лорер по имотния скандал, в който бяха въвлечени. "Аз не видях да има нарушение на закона, не видях някой да е бил облагодетелстван, нарушавайки правила. Не виждам какво повече да коментирам по тази тема. Ако има проверки и те излязат с резултати, ще ги обявим публично", заяви Денков в отговор на питане на депутата Радостин Василев.

Що се отнася до нашумялата среща на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков с бизнесмена Спас Русев, Денков препоръча въпросите за това да се отнесат до Петков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари