Изследователи направиха пробив в лечение на плешивостта?

0
Те установяват, че ако космените фоликули са по-меки е по-вероятно те да произвеждат коса
Те установяват, че ако космените фоликули са по-меки е по-вероятно те да произвеждат коса

Те установяват, че ако космените фоликули са по-меки е по-вероятно те да произвеждат коса

Изследователи може би са направили пробив в борбата против оплешивяването и растежа на косата.

Тяхното проучване, публикувано за първи път в списание PNAS, съобщава, че човешките космени фоликули се втвърдяват с напредване на възрастта, което прави растежа на косата по-труден.

Процесът е подобен на начина, по който ставите на хората могат да се схванат с възрастта, което затруднява движението.

Те установяват, че ако космените фоликули са по-меки е по-вероятно те да произвеждат коса, пише порталът "Право и здраве".

Подробности от проучването за лечение на плешивост

Изследователите казват, че са открили начин увеличат растежа на косми – поне при мишки – чрез омекотяване на космените фоликули, чрез стимулиране на стволови клетки да произвеждат микро РНК, miR-205 частица, която отпуска твърдостта на клетките.

Учените генетично манипулират стволовите клетки, да произведат повече miR-205 в резултат, на което получават растеж на козината при млади и стари мишки.

Те започнаха да се покриват с косми за 10 дни“, казва пред SciTechDaily Dr. Rui Yi - професор по патология и дерматология в Northwestern's Feinberg School of Medicine в Илинойс, САЩ и старши автор на изследването.

Това не са нови стволови клетки, които сме генерирали“, казва той. „Ние стимулираме съществуващите стволови клетки, за да започнат да растат косми."

Ние можем да доставим микроРНК, чрез наночастици, директно в кожата. Ще тестваме първо при мишки, дали локално доставен miR-205, може да стимулира растежа на косми“, каза той. „Ако успеем, ще проектираме експерименти, за да проверим дали тази микроРНК може потенциално да стимулират растежа на косата при хората.“

Екипът е провел проучването върху генетично модифицирани модели на мишки, използвайки усъвършенствани инструменти за микроскопия, като атомно-силова микроскопия за измерване на твърдостта и двуфотонна микроскопия за наблюдение на поведението на клетките при живи животни.

Dr. Ken Williams Jr, хирург и основател на Orange County Hair Restoration в Ървайн, Калифорния, казва пред Medical News Today, че изследването е „добре проектирано“ с „обнадеждаващ резултат за хората“.

Предизвикателството е, че моделът на мишката не винаги дава същите резултати при човека“, казва Dr. Williams. „Искам да не създаваме прекомерни очаквания, относно тези резултати. Твърде рано е да се определи ефикасността или ползата от тези проучвания. Надяваме се, че по-нататъшните изследвания ще бъдат от полза при прилагането им при хора“.

Други методи за растеж на косата

Dr. Ken Williams Jr също отбеляза, че има няколко лекарства във фазата на клинично изпитване, които също могат да бъдат от полза за хората.

Към днешна дата доказаните медицински терапии включват DHT инхибитори като финастерид, лекарства за индукция като миноксидил, които стимулират растежа на косата. Други добре познати регенеративни терапии, които са доказано безопасни, поносими и ефикасни, са терапия с ниска лазерна светлина (LLLT) и богата на тромбоцити плазма (PRP)”.

Dr. Ken Williams Jr казва също, че други методи, като клонирането на коса, изглеждаха обещаващи при опити с мишки, но се оказа, че не могат да се преведат на хора.

Клонирането на коса се опитва повече от десетилетия и половина с добри резултати при модела на мишка, но разочароващи при хора“.

Какви фактори определят растежа на косата

Dr. Alan Bauman е хирург и работи в областта на възстановяване на коса и основател и главен медицински директор на Bauman Medical Hair Transplant & Hair Loss Treatment Center във Флорида, САЩ.

Bauman казва пред Medical News Today, че ефективността на различните лечения за косопад зависи от отделния пациент и неговата уникална ДНК.

Възрастта е фактор, но има безброй други фактори, които играят роля, включително хормони и дали пациентът е предразположен към мъжка или женска плешивост“, обясни Bauman. „Тези фактори могат да бъдат дори по-значими, отколкото възрастта.

Grace Angelique Magalit, която има докторска степен по молекулярна биология и биотехнологии и е главен учен в Culture.org, казва пред Medical News Today, че пробивът при лекарствата срещу косопад може да ги направи едни от най-търсените лекарства.

Оплешивяването е наследствено и толкова много хора изпитват това“, каза Magalit. „Оплешивяването също е източник на понижено самочувствие, така че наличието на лекарство, което да помогне с това, наистина ще бъде популярно.

Magalit каза също, че вижда голям шанс методът да работи върху хора.

Въпреки това, ще минат години на клинични изпитвания върху хора, преди пускането му на пазара. Тъй като има разлики в броя на хромозомите (между мишки и хора), както и в телесните функции, това потенциално може да има някои нежелани ефекти при хората, които не се наблюдават при мишки."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари