Израелски министър: Няма да има окупация на ивицата Газа

0
Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с "Хамас", заяви Рон Дермър
Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с "Хамас", заяви Рон Дермър Снимка: Ron Dermer / Facebook

Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с "Хамас", заяви Рон Дермър

Рон Дермър, израелският министър на стратегическите въпроси, в интервю за американската телевизия Ем Ес Ен Би Си подчерта, че израелският премиер Бенямин Нетаняху не е говорил за окупация на ивицата Газа след края на войната с "Хамас".

Дермър припомни, че Израел се е изтеглил от ивицата Газа преди 17 години. Министърът заяви, че веднъж след като "Хамас" вече не е на власт там и след унищожаването на неговата инфраструктура, Израел ще трябва да има обща отговорност за сигурността за все още неустановен период. В отговор на въпрос как ще бъде организирана тази отговорност, Дермър призна, че въпросът остава отворен, но увери, че няма да става дума за окупация, пише БТА.

Дермър е бивш посланик на Израел в САЩ. Той е приближен на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Думите му идват в момент, в който Вашингтон заяви, че се противопоставя на нова дългосрочна окупация на Газа от Израел.

"В общи линии ние не подкрепяме повторната окупация на Газа от Израел и Израел не го подкрепя също", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател вчера. Това пък беше реакция на думите на Нетаняху от понеделник, който заяви тогава, че иска Израел да поеме общата отговорност за сигурността в тази територия след края на войната с "Хамас".

"Водим активни разговори с нашите израелски колеги относно това какво трябва да представлява ивицата Газа след конфликта. Президентът Джо Байдън запазва позицията си, според която повторна окупация от израелските сили не е правилното нещо, което да се направи", каза също Кърби. Но добави, че едно нещо остава несъмнено и то е, че "Хамас" не може да е част от уравнението".

Говорителят на "Хамас" Абдел Латиф ал Кану реагира в "Телеграм" на тези думи, като заяви, че казаното от Кърби за бъдещето на Газа след "Хамас" е фантазия и напомни, че палестинският народ е единствено този, който ще реши какво да бъде бъдещето му.

Дермър пък призна, че Израел ще се сблъска с трудности в деня след елиминирането на "Хамас". Кой ще управлява Газа? Ако една палестинска сила управлява Газа за доброто на нейните граждани и без да иска да разруши Израел, тогава можем да дискутираме това, заяви той, цитиран от Франс прес.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари