Израел и "Хамас" прекратяват огъня в ивицата Газа

0
Военното крило на "Хамас" заяви, че примирието ще продължи четири дни
Военното крило на "Хамас" заяви, че примирието ще продължи четири дни Снимка: БТА / АП

Военното крило на "Хамас" заяви, че примирието ще продължи четири дни

Прекратяването на огъня между Израел и "Хамас" в ивицата Газа ще започне утре в 07:00 ч. сутринта местно време (05:00 ч. по Гринуич), заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед ал Ансари на пресконференция в Доха, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Първата група заложници, държани в плен от "Хамас", ще бъде освободена около 16:00 ч. (14:00 ч. по Гринуич), добави говорителят.

Той каза, че списъците с всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били договорени. Първо ще бъдат пуснати 13 жени и деца, заяви още катарският министър и добави, че става дума за членове на едно и също семейство.

В същия момент Израел ще освободи палестински затворници, но все още не се знае техният брой, каза той.

"Известен брой цивилни ще бъдат освобождавани всеки ден, за да се постигне, както е предвидено, общия брой от 50 освободени заложници в края на четирите дни на прекратяване на огъня", разказа катарският говорител.

Споразумението за прекратяване на огъня, постигнато благодарение на посредничеството на Катар, Египет и САЩ, е за примирие, което може да бъде подновявано, съчетано с освобождаването на 50 заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа срещу 150 палестинци, държани в три израелски затвора.

Постигането на споразумението беше обявено в сряда, на 47-ия ден от началото на войната между Израел и "Хамас" в ивицата Газа, предизвакана от нападението на "Хамас" срещу еврейската държава на 7 октомври, при което загинаха 1200 души, повечето от които цивилни. Около 240 души тогава бяха взети за заложници от "Хамас" и бяха отведени в ивицата Газа.

В отговор Израел обеща да унищожи "Хамас", предприе обсада на ивицата Газа, започна обстрел и сухопътна операция, при което, според данните на властите в анклава, са загинали над 14 000 души, в това число и над 5800 деца.

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че израелската страна е получила предварителен списък с имената на заложниците, които ще бъдат освободени от "Хамас". Израелски представители проверяват детайлите около имената в списъка и са в контакт с близките на хората, които ще бъдат освободени.

Военното крило на "Хамас" заяви, че прекратяването на огъня с Израел ще продължи четири дни, предаде Ройтерс.

Според Бригадите "Изедин ал Касам" "вражеските самолети" ще спрат напълно полетите си над южната част на ивицата Газа по време на примирието и ще преустановят за шест часа дневно от 10 ч. до 16 ч. местно време тези над града Газа и северните части на ивицата Газа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари