Изпълнители от 27 града идват на фолклорен конкурс в Русе

0
Изпълнители от 27 града идват на фолклорен конкурс в Русе

На 7 и 8 март Русе ще бъде домакин на VІІ-то издание на Национален фолклорен конкурс за изпълнители на народна музика – деца и младежи до 19 години, организиран от Общинския детски център за култура и изкуство.

И тази година интересът към форума е много голям. В двата конкурсни дни ще участват певци и инструменталисти от 27 града от страната, между които София, Варна, Велико Търново, Шумен, Свиленград, Габрово, Добрич, Силистра, Казанлък, Банско и др. Респектиращи са цифрите на участниците по раздели, а те са както следва:

І Раздел – народно пеене индивидуални изпълнители – 135 участници;

ІІ Раздел – инструменталисти – 40 участници;

ІІІ Раздел – камерни вокални и инструментални групи – 14;

ІV Раздел – хорове и оркестри – 8 хора и 2 оркестъра.

Освен участниците в категория „Любители”, в надпреварата ще се включат и 5 училища в категория „Професионални музикални училища” – София, Варна, Плевен, Котел и Русе.

Председател на журито, което ще оценява изпълнителите, е ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. Милчо Василев, а негови помощници ще бъдат четири изключителни изпълнителки на народна музика от квартет „Славеите на Надка Караджова”. Те гостуват за първи път в нашия град и русенската публика ще има възможността да чуе техните прекрасни гласове и изпълнения на гала-концерт. Събитието ще се проведе на 8 март, от 18ч., в Голямата зала на Доходно здание.

Входът е свободен.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари