Измамна схема: Отиваш за подарък, тръгваш си с кредит за хиляди левове

2
Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам, казва измамена пенсионерка
Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам, казва измамена пенсионерка Видео: NOVA

Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам, казва измамена пенсионерка

„Казвам се Наталия и се обаждам във връзка с вашата покупка. Само да уточним, вие сте от София, нали?

Ботът, който звъня на много от нас, представяйки се за Наталия, обиколи социалните мрежи и новините. Започнаха проверки. Наталия обаче не е единствена.

„Ало, здравейте! Казвам се Станислава и съм организатор на здравни събития. И тъй като това събитие е само за хора от София и околността, исках да се уверя, че и вие сте от София”.

Кои са ботовете, които искат да знаят откъде сте и защо имат нужда от тази информация? „Наталия звънеше дали са доволни от последната си поръчка и дали са от София. Виктор, доколкото знам, звъни за кандидатстване за работа в кол център. Станислава кани за самите събития хората”, разказва анонимно лице. Екипът ни говори с човек, който знае как работят ботовете. Знае и за кого. „Бих казал организирана престъпност. Събирането на лични данни не мисля, че е законно”, казва той, предаде NOVA.

„Дали попадате във възрастовата ни категория от 35 до 70 години?” Целта е да бъдете поканени на събитие, на което ви обещават, че ще получите подаръци. „Аз ще Ви препоръчам да вземете и Вашата семейна половинка, защото ще пробва нашите масажи и ще получи подарък - смарт часовник”.

Накрая се оказвате със заем от близо 6 000 лева за масажни уреди. „На мен ми се вдигна кръвното налягане”, споделя измамената Нели Кузова.

Аз няма да живея. Просто няма да живея. Направо живота си прекратявам”, казва друга измамена 70-годишна жена. Преди две седмици тя отива на организирано и представено като здравно събитие след покана по телефона. Календарът ѝ все още стои на датата 2 януари. „Въобще не съм спала, цяла нощ съм плакала”, посочва тя. Разказва ни, че докато смята, че е получила подарък, е купила масажни уреди за над 5 000 лева. Иска анонимност, защото не знае кои са продавачите и дали няма да я потърсят. С пенсията ѝ от 540 лева и месечна вноска от 166 лева, в следващите три години жената ще трябва да живее с 374 лева на месец, за да може да изплати стоката. Ако реши да гладува и цялата ѝ пенсия да отива за заема, ще са ѝ нужни 11 месеца. „Как ме извъртяха - не знам. Държаха се много културно. Много. Това ме подлъга, че няма да има лъжа”, споделя още пенсионерката.

Документите подписала и Нели Кузова. Отишла на събитието с нейна приятелка. „Аз казах "Защо да не отидем да убием някой час?". Отидохме и почнаха да ни говорят, че това ще бъде томбола, това е много ниска цена”, обяснява Кузова. Провеждат томбола, в която големият победител е тя. „Един масажор голям, на стол. Друг по-малък. Овлажнител”. Докато продавачите приготвят всичко уж спечелено, томболата се оказва заем. Така и Нели подписва договор към кредитна институция, че ще плаща 166 лева месечна вноска през следващите три години. Твърди, че са я убедили да го направи с думите, че става въпрос за сумата от 5 лева на ден.

И двете жени вече опитват да прекратят договорите си, а разказът им се повтаря в десетки други случаи. Въпросът е как никой не разбира, че подписва договор и защо продавачите се насочват основно към пенсионери. „Те се поддават по-лесно, защото един пенсионер в България, когато чуе, че получава нещо безплатно, особено свързано със здравето му – той тича”, казва анонимно лице.

Жената, свързана с фирмата и пожелала анонимност заради разкритията, които прави, казва, че служителите са добре обучени търговци. „Казват, че всичко е безплатно, но всъщност не е. Карат те да разписваш, но ти не знаеш какво, защото еуфорията е голяма. Те ти придават чувството за еуфория и не ти дават право да четеш. Дърпат документи, казват ти: „Подпиши тук, тук и тук и това е”. Казват още: „Бързаме, защото следващият клиент чака”, добавя лицето.

Докато екипът на NOVA работи по темата чатботът Станислава се свързва и с нас. Решаваме да посетим обявеното като здравно събитие със скрита камера, за да разберем какво предлагат и подарък ли е? Оказва се, че първият въпрос на търговците е колко пари имаме? Любопитството им не спира дотук. След като сме уточнили каква ни е заплатата и имаме ли заеми, следва лекция и демонстрация на продуктите от човек, който се представя като Павел. Казва, че е учил кинезитерапия в НСА. Еуфорията се покачва. Уверяват ни, че всичко е много изгодно. Следва и проба на масажната пелерина.

Дружеството е „Скай лайн къмпани”. Справка в търговския регистър показва, че името му се сменя всяка година. Създадено е като „Фокс ен” в началото на 2022 г. През март същата година е преименувано на „Конкорд сейл”, а от юни 2023 г. дружеството вече е „Скай лайн къмпани”. Предметът на дейност е продажба на домакински уреди и медицински изделия, организиране на събития, има и функции на колцентър.

Екипът на NOVA се разкрива. Служителите ни гонят в двора на хотела в центъра на София, където са наели зала за презентацията. Излизат двама мъже и заявяват, че не правят нищо незаконно, понеже имало подписани договори. „Написани са ви цифрите черно на бяло. Вие го виждате, нали така? Ние сме си морални хора, които си вършат нещата - в смисъл работим си”, обяснява Димитър. Откриваме останалите служители скрити в коридора. Те изкарват останалите, повикани чрез разговор с бот посетители през задния вход, но хората все пак ни откриват. „Абсолютно, това е една много изпипана измама”, казва Красимир Георгиев.

От фирмата ни съобщават, че измама няма и спазват българското законодателство. В писмен отговор заявяват, че звънят на хората на случаен принцип и нямат предварителна информация за самоличността им. Дружеството било проверявано за ботовете и използването на лична информация, но не били открити нарушения.

Спечелихте това, това и това. Ама дайте 2 300 лева. Е сега спечелихте. Аз се зарадвах искрено, че съм спечелил толкова много подаръци, стискаха ми ръката, честито! Какво честито!?”, допълва Георгиев.

Съветът на всички от репортажа е да не посещавате подобни събития. „Пенсионери, не отивайте на такива събирания. Ще ви изнудят, както мен ме изнудиха”.

Екипът на NOVA сигнализира полицията след заснемането на репортажа. Очаква се отговор от институциите законно ли е фирми да притежават личните ни данни и откъде ги намират, за да ни канят на събития, на които се сдобиваме със заем?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    16
    На сила нищо не се прави
    Не съм съгласна, че канят на събитие, на което присъстващите се сдобиват със заем. Заема хората сами си го подписват. Проблемът е, че се бърза. Не ти дават време да прочетеш договора. Номерът е да подпишеш сега, не утре, защото те утре няма да са в този град. Освен това ако не те хванат на момента, като се прибереш в къщи ще се поразровиш из нета и ще разбереш колко народ се е излъгал. Ще видиш, че стоките ги има по магазините, че са с ниско качество и струват 10 пъти по-евтино. Самите пък представители на фирмите от този тип изглеждат много добре, костюмирани, усмихнати, енергични, предразполагат към доверие. Те са добре обучени как да манипулират съзнанието. И ...някои хора се поддават.
  • -7
    15
    Осман
    Защо се оплакват дъртаците? Дали са им пълен пенсионерски комплект. Възглавница, завивка,вибратор.
  • -2
    14
    До Спермолапача
    Важното е, че ние за теб знаем, че не си прикрит ръшлямски гъзодаващ пендел, тъп троле! Елементарни сте, жалкарчета! ХАХАХАХАХА :)
  • 1
    13
    Spermaman
    12-так: Всички подозирахме че си прикрит траверс, хубаво е че най-накрая си призна.
  • -4
    12
    До 10-11
    "Пидорашка"-жалки алкажни рушлямски боклуци, които си предлагат жопата срещу 3 глътки самагон или боярищник! Лично съм клецал такива в мацква и питербург! Тролчетата ДГД! ;)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари