Измамата ТЕЛК

0
Коренът на злото е заровено в ТЕЛК, защото системата е грешна, порочна и етикетираща хората за цял живот
Коренът на злото е заровено в ТЕЛК, защото системата е грешна, порочна и етикетираща хората за цял живот

„Изкоренете злото ТЕЛК", за това зоват пациентски организации, защитаващи правата на хората с увреждания. Съдбата на тези комисии вече заприлича на шекспирова драма, след като повече от година никой не може да реши, как трябва да се промени работата им, за да са доволни и пациентите, и лекарите.

„Коренът на злото е заровено в ТЕЛК, защото системата е грешна, порочна и етикетираща хората за цял живот", заявиха представителите на Център за независим живот. Според хората с увреждания решението на лекарите в тези комисии е вездесъщо, т.е. ако не получат документ - остават без нищо. Това им осигурява монопол, откъдето пък се раждат и корупционните практики, недоволни са от досегашния модел на хората с увреждания. Според тях интересите в този сектор били твърде големи и затова лекарите веднага скочили срещу реформите.

Припомняме, че идеята на здравният министър д-р Петър Москов бе комисиите удостоверяващи трудоспособността на пациентите с различни заболявания да бъдат закрити, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж да освидетелстват пациентите. Той се мотивира с това, че по този модел работя в Хърватия, Испания, Холандия и Германия.

„Няма причина лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало", категоричен е д-р Москов. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК се чака по една-две години, а така се трупат опашки и се акумулира корупция.

„Ако човек няма едно око, ръка или крак, той няма защо да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че не му е „пораснал" нов крайник, например", категоричен бе здравния министър.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин веднага определи реформата като „необмислена и прибързана". Повод за неговото недоволство стана предложението „социалните работници да оценяват индивидуалните потребности на пациент, след като медик определи степента му на инвалидност". Той бил по-склонен да приеме идеята в ТЕЛК да участват специалисти, без да влизат в конфликт на интереси.

След призива на НПО-тата, здравният и социалният министър да седнат и да се разберат, как да се сложи края на порочната практика по издаването на трудови експертизи, д-р Москов вчера склони да изчака. ТЕЛК-овете остават, докато реформата не бъде изпипана", отсече той, за ужас на стотиците инвалиди, които поне още година ще трябва да чакат на опашки и да бутат по някоя друга банкнота в джоба на лекарите от комисиите.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари