Как промените в ТЕЛК ще помогнат на хората с увреждания?

1
Експертните лекарски комисии у нас са едва 70, но се очаква броят им да бъде удвоен
Експертните лекарски комисии у нас са едва 70, но се очаква броят им да бъде удвоен Видео: NOVA

Експертните лекарски комисии у нас са едва 70, но се очаква броят им да бъде удвоен

Дълго чаканите промени в ТЕЛК бяха гласувани преди дни от правителството в оставка. Предвижда се да има повече експертни лекарски комисии в страната и решенията да се издават без физически преглед на човека с увреждане. Такъв ще е необходим само в определени случаи. Заявленията за освидетелстване ще се разпределят на случен принцип чрез електронна система. Очаква се да бъде сложен край и на безкрайното обжалване на ТЕЛК решенията.

Българите с увреждания са над 600 хиляди, а експертните лекарски комисии - едва 70 в цялата страна. Очаква се обаче скоро броят им да бъде удвоен.

За Цветанка Несторова борбата с ТЕЛК е на два фронта. От една страна заради нейната астма и няколкото съпътстващи заболявания. От друга – инсултът на съпруга ѝ, който впоследствие отключва и паркинсон. На фона на влошеното им здраве, и за двамата все така непреодолим препъни камък остават решенията на експертните комисии. „Аз миналата година чаках повече от половин година само да се оформят документите, за да е в тежест самият ТЕЛК. Сега очаквам ново преосвидетелстване, защото ми дадоха ТЕЛК само за 1 година”, обяснява жената, цитирана от NOVA.

Именно, за да спестят чакането на хората с увреждания, още през май миналата година от Здравното министерство предложи значителни промени. Почти година по-късно те ще станат факт. Общинските и държавни лечебни заведения имат срок до 19 април да разкрият поне една експертна лекарска комисия, а университетските - по две. В столичната кардиологична болница „Св. Екатерина” вече се готвят за промените. „Ние нямаме план Б. Така или иначе ще започнем, защото болницата има т. нар. лекарски комисии – ЛКК. Тези хора най-вероятно ще изпълняват и дейността, свързана с ТЕЛК”, каза зам.-директорът на болницата Георги Найденов. Остават обаче и някои притеснения.

Промените, които бяха залегнали в нормативната уредба, и които сега са приети, се правят да се облекчи процесът. Как ще бъде реализирано и до какви промени ще доведе това е само въпрос, на който времето ще отговори”, смята Ани Александрова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари