Излагат на търг предбрачния договор на Наполеон и Жозефин

0
Документът е едновременно политически, но и романтичен", каза експертът Жан-Кристоф Шатаниер
Документът е едновременно политически, но и романтичен", каза експертът Жан-Кристоф Шатаниер

Предбрачният договор на Наполеон Бонапарт ще бъде изложен на търг в Париж, предадоха световните медии. Документът е сключен между него и съпругата му Жозефин. Много преди предбрачните договори да станат популярна практика, френският завоевател Наполеон и бъдещата му съпруга подписват споразумение, което е запазено и до днес. "Този договор е пълен с много тайни клаузи. Може и да изглежда съвсем просто, като типично предбрачно споразумение, но ако се изучи внимателно, ни дава задълбочена информация за живота на императорското семейство", заяви Жан-Кристоф Шатаниер, експерт в аукционна къща.

В договора, подписан през 1796 година има множество неверни твърдения. Двамата бъдещи съпрузи лъжат за възрастта си. Жозефин е с 6 години по-голяма от Наполеон, което повдига съмнения относно нейната способност да го дари с наследник. Времето показва, че това действително е така и двамата се разделят по-малко от 10 години след сватбата. Въпреки това, една от най-известните двойки в световната история запазва добри отношения до края на дните си.

"В договора всичко съответства на тяхната любов, на техния съюз. Документът е едновременно политически, но и романтичен", каза експертът Жан-Кристоф Шатаниер. По-рано тази година, годежните пръстени на двойката бяха продадени за 900 хиляди евро.

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари