Изкуственият интелект може да поеме работата на 300 милиона души по целия свят

1
Изкуственият интелект може да бъде опасен, заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев
Изкуственият интелект може да бъде опасен, заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев

Изкуственият интелект може да бъде опасен, заяви експертът по киберсигурност Любомир Тулев

Изкуственият интелект може да повлияе на работните места на 300 млн. души по целия свят, сочи скорошно проучване, предава NOVA.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев човечеството отива все повече и повече към автоматизация на процесите. "В 80% от професиите 10% от работата им може да се оптимизира чрез механизация. Така ще се намали човешкото участие. Изкуственият интелект може да бъде опасен. Това е така защото чатботове вече започнаха да говорят помежду си на непознат за хората език. Чатботът на Google Bird и Chat-GPT си разговаряха на собствен език. Ако тази комуникация се разшири, какво ще правим? Те имат дефинирани контроли, но може да изскочат от рамката", коментира той.

По думите му при запитване Chat-GPT е отговорил, че може да замести около 20 професии. "Една от тях е на туристически агент - може да дава предложения за различни дестинации, както и преводачи, копирайтъри и редактори. Освен това професии в сферата на обслужване, счетоводство и маркетинг", каза Тулев.

От своя страна Мария Стоева, мениджър продажби и бизнес развитие в агенция за подбор на кадри, смята, че изкуственият интелект може да бъде налаган все повече заради оптимизация на разходите в замяна на по-висока ефективност. "С безплатни и достъпни платформи вече можем да използваме за досадните и времеемки задачи. Чатботът може да ни припомни как да свърши нещо по-лесно", коментира тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    плюс-минус
    Изкуственият интелект - ден до пладне.
  • -1
    1
    Провал
    От къде го изкопаха тоя дръвник да ги говори тези глупости и лъжи...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари