Изключвате ли компютрите и телевизорите, когато гърми?

1
Резките скокове на напрежението са основен виновник за физическите дефекти на електронните устройства
Резките скокове на напрежението са основен виновник за физическите дефекти на електронните устройства

Резките скокове на напрежението са основен виновник за физическите дефекти на електронните устройства

Изключвате ли компютрите и телевизорите, когато гърми?

Ако не, правете го. Известно е, че гръмотевиците и честото спиране на тока могат да създадат временен проблем или напълно да повредят електронните устройства, пише Е - Здраве и култура.

Напрежението на тока, който "минава" през къщата, е винаги постоянно. Понякога ако напрежението падне рязко или скочи изведнъж, най-потърпевши се оказват електронните устройства - лаптопи, компютри, телевизори.

Самото спиране на тока може да причини проблеми на твърдия диск, ако в този момент се записват важни файлове на операционната система, но самият хардуер няма да понесе големи щети, по всяка вероятност.

Резките скокове на напрежението обаче са основен виновник за физическите дефекти на електронните устройства.

Стандартното напрежение на тока е 220 волта, а ударът от мълния може да освободи напрежение дори няколко милиона волта, което означава, че има възможност ударът да "изпържи" някои от устройствата, които в този момент са включени.

Електронните устройства не могат да издържат толкова високо напрежение. А и след това устройството е невъзможно да се поправи. Така че единствената защита е да изключите всички устройства, докато гърми.

А що се отнася до мобилните телефони, гръмотевиците нямат влияние върху тях. Електричеството на тези устройства осигуряват батериите, които имат защита от мълнии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Gero
    Не ги гася. Имам UPS на всичката техника. Имам и оптичен кабел за нет+тв
  • 2
    3
    ЕТМЕ
    Имаше някаква идея в това ама преди 30 години, когато кабеларките висяха между блоковете на снопове. И аз съм имал проблеми. Един гръм преди 20-на години предизвика жесток дефицит на лан-карти в града. При жилище с изправна електоинсталация в момента такова упражнение е безмислено.
  • 0
    2
    не
    не ги спирам ами ги пускам още по-здраво да работят xD
  • 4
    1
    До диляната
    Аве муньооо ….. псевдо автора да обясня ли заземяване и гръмозащата какво са???? А като духне вятъра да спираме ли климатиците? Като вали може да не пускаме водата и като грее слънце да не светваме в мазето???? Ти добре ли си бе балък???? В кой век живееш!?!?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари