Изгониха Ху Цзинтао от подиума на конгреса на Китайската комунистическа партия

1

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля​

Предишният китайски президент Ху Цзинтао беше отстранен от подиума, където седеше до настоящия държавен глава Си Цзинпин на церемонията по закриването на 20-ия конгрес на управляваща комунистическа партия днес, предадоха ДПА, Франс прес и БТА.

79-годишният бивш генерален секретар на Китайската комунистическа партия (ККП) беше изпроводен от двама разпоредители малко след като представители на чуждестранни медии бяха допуснати да влязат в заседателната зала на парламента в последния ден от продължилото една седмица събитие.

Необичайната случка стана малко преди делегатите на конгреса да гласуват поправки в партийния устав, отразяващи по-силно идеологията на Си Цзинпин и затвърждаващи лидерската му роля, отбелязва ДПА. АФП посочва, че китайските държавни медии изобщо не са съобщили за извеждането на Ху Цзинтао от залата.

Изглеждащ в крехко здраве и напълно побелял, Ху не е изразявал открито подкрепа за сегашния китайски лидер. Той принадлежи към фракцията на Комунистическата младежка лига в партията, чиято роля беше отслабена от Си, отбелязва ДПА.

Ху предаде поста на генерален секретар на ККП на Си през 2012 г. след два мандата на тази длъжност. Бившият китайски президент се обявява за стария модел на "колективно ръководство" с представители на различните фракции и с ограничения за възрастта и броя на лидерските мандати, които 69-годишният Си Цзинпин иска да отмени, оставайки начело на страната за трети мандат.

Очаква се Си да бъде преизбран за трети мандат като генерален секретар на ККП, което на практика му гарантира преизбирането през март и като президент на Китай за безпрецедентен трети мандат, отбелязва АФП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари