Си Цзинпин уволни министъра на отбраната

0
Генерал Ли Шанфу е отстранен от длъжност с указ на президента на Китай
Генерал Ли Шанфу е отстранен от длъжност с указ на президента на Китай Снимка: AP / архив

Генерал Ли Шанфу е отстранен от длъжност с указ на президента на Китай

Генерал Ли Шанфу беше отстранен от длъжност като министър на отбраната на Китай и от мястото си в Държавния съвет, съобщи Китайската централна телевизия (КЦТВ), цитирана от агенциите. Президентът Си Цзинпин е подписал указ за уволнението му.

Това е второто за последните три месеца отстраняване от длъжност на висш представител на китайското ръководство за последните три месеца, след като през юли от поста си беше освободен и бившият външен министър Цин Ган.

Днес заедно с Ли, и Цин Ган беше отстранен от мястото си в Държавния съвет.

Отстраняването и на двамата от съвета беше одобрено от Постоянния комитет на Общокитайското народно събрание на представителите (висшия орган на китайския парламент), посочва КЦТВ, предава БТА.

Не беше дадено обяснение за уволнението на Ли. Засега не е назначен негов заместник, което означава, че постът остава вакантен в момент, когато Китай се готви за домакинството на чуждестранни представители от сферата на отбраната на Сяншанския форум в Пекин, който ще се състои от 29 до 31 октомври в китайската столица, отбелязва Ройтерс.

Постоянният комитет на Общокитайското народно събрание освен това назначи И Хъцзюн за министър на науката и технологиите и Лан Фуан за финансов министър.

През август "Файненшъл таймс" написа, че е възможно Ли да е бил отстранен от длъжност и че срещу него се води разследване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари