Внезапно почина бившият китайски премиер

0
Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар
Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар Снимка: АП

Бившият китайски премиер Ли Къцян почина от сърдечен удар

"На 26 октомври Ли получи внезапен инфаркт и почина в 00:10 ч. на 27 октомври, след като всички опити да бъде спасен се провалиха. Той почина на 68-годишна възраст", съобщи китайската новинарска агенция Синхуа, предаде БТА.

Ли Къцян беше заменен като министър-председател от Ли Цян през март миналата година, пет месеца след конгреса на Китайската комунистическа партия и след като бе на този пост в продължение на десет години.

Икономист по образование, владеещ свободно английски език, той беше ревностен привърженик на икономическите реформи. Но плановете му в тази област бяха възпрепятствани от нарастващия авторитет на президента Си Цзинпин. Той беше приветстван за това, че помогна на страната да излезе сравнително невредима от световната финансова криза. Но мандатът му бе белязан и от драматична промяна във властта в Китай - от режим, основан на консенсус, свързан с бившия президент Ху Цзинтао и неговите предшественици, до всевластието на Си Цзинпин, отбеляза Франс прес.

Замяната му през март миналата година с Ли Цян, бивш лидер на партията в Шанхай и съюзник на Си, се разглеждаше като знак, че програмата му за реформи е останала на заден план в момент, когато правителството затяга контрола върху забавящата се китайска икономика.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари