Избраха 20 села в русенско за развитие на селския туризъм

20
Избраните селища са Червен, Басарбово, Иваново, Ряхово, Красен, Щръклево, Николово, Мечка, Екзарх Йосиф и Нисово
Избраните селища са Червен, Басарбово, Иваново, Ряхово, Красен, Щръклево, Николово, Мечка, Екзарх Йосиф и Нисово

БЦП МСП - Русе направи проучване на селските общности с туристически потенциал в Русе и засне 20 видеа с цел развитие на селския туризъм в трансграничната област Русе-Гюргево

Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе разработи изследователска методология и набор от оценъчни параметри в съответствие с академичната литература и международната експертиза в областта на устойчивия туризъм, на базата на които бе направен избор на 20 села, които да бъдат промотирани чрез проект „RTD Giurgiu-Ruse – Поддържане на устойчив селски туризъм в област Гюргево - Русе чрез нейното културно наследство“.

Тези два компонента са и в основата на проучването на туристическия потенциал в регион Русе - Гюргево.

Финалното проучване с общ подход обхваща документиране на природни и антропогенни мотиви, специфични за всяко от избраните села в България и Румъния, тяхната достъпност като дестинации и намерението и отвореността на местната общност да се адаптира за прием на туристи. По този начин проучването се стреми да изследва не само най-атрактивните ресурси на общностите, местните събития, традиции, продукти и общ етос, но също така и се опитва да определи потенциалното търсене от страна на туристите и степента, в която участието и сътрудничеството на общността могат да бъдат очаквани, за да се постигне устойчивост при развитието на селските дестинации. Документът включва и кратък анализ на затрудненията и слабостите, идентифицирани на местно ниво за всяко селище - част, която ще бъде решена от съвместната стратегия за развитие на селския туризъм в района на Гюргево и Русе.

Избраните селища от двете страни на Дунава са Червен, Басарбово, Иваново, Ряхово, Красен, Щръклево, Николово, Мечка, Екзарх Йосиф и Нисово в България и Комана, Слобозия, Драганеску, Гряка, Гостину, Извоареле, Клежани, Баланоя, Ведя и Херещи в Румъния. За всяко от селата вече са заснети промоционални видеоклипове, които да ги представят и рекламират пред потенциални туристи в трансграничния регион. Видеоклиповете ще бъдат качени на уебсайта на проект RTD Giurgiu-Ruse, който предстои да бъде разработен.

Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия – Русе изпълнява тези дейности по проект „RTD Giurgiu-Ruse – Поддържане на устойчив селски туризъм в област Гюргево-Русе чрез нейното културно наследство”. Проектът се изпълнява по програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 в партньорство с Асоциация Конгресно и посетителско бюро Източен Дунав от Гюргево, Румъния, които са водещ партньор по проекта. Проектът е на обща стойност 306 237.24 евро и се изпълнява за срок от 14 месеца.

Дейностите по проекта включват още разработване и издаване на общ туристически пътеводител и фотоалбум, които ще бъдат свободно разпространявани в туристическите информационни центрове в региона, както и изготвяне на 20 промоционални статии за всяко от избраните села в България и Румъния.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари