Иван Ушев: България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили

0
Ако това продължава, страната ни ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове, заяви той
Ако това продължава, страната ни ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове, заяви той

Ако това продължава, страната ни ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове, заяви членът на УС и ръководител на секция "Товарни автомобили" в Асоциацията на автомобилните производители

"България целенасочено насърчава вноса на стари и амортизирани автомобили в страната и ако това продължава, тя ще се превърне в една морга на Европа с много замърсени градове." Това каза Иван Ушев, член на УС и ръководител на секция "Товарни автомобили" в Асоциацията на автомобилните производители, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

През последните 30 години има изградени над 500 сервизни центъра и шоуруми, инвестиции за над 3 млрд. евро, платени преки и непреки данъци от 7 млрд. евро, над 10 500 са заетите в компаниите, каза Ушев. Според него пазарът на нови автомобили е на толкова ниско ниво спрямо другите пазари в Европа основното поради покупателната способност. България все още не е стигнала онези нива на средна работна заплата, която да стимулира българина да купува нови автомобили, а и липсва държавна политика, която да стимулира това.

През миналата година са доставени почти 54 000 автомобила, като рекордът държи 2008 година, когато са внесени около 60 000 автомобила. При тежкотоварните картината е по-различна. Рекордна беше миналата година - 2022 година с регистрирани над 3 500 товарни автомобила, каза още събеседникът.

"Автомобилният парк в България в момента наброява около 3,7 млн. автомобила, като над 70% са над 15 годишни. В резултат на това България е водеща в няколко класации, които са изцяло негативни. Например в класациите за брой смъртни случаи, породени от замърсен въздух (между 12 и 15 000), а големите ни градове са на челните места по замърсяване на въздуха".

България се нуждае от активна и съвременна стратегия, която да изведе страната на чиста и устойчива мобилност. Рамката в Европа, относно мобилността е ясна - 2030 година производителите се задължават да намалят вредните си емисии с 50%. 2035 година влиза забрана за производство на автомобили, които емитират въглеродни емисии, а за тежкотоварните автомобили - 2040 година. Това ще рече, че ще се спре производството на двигатели с вътрешно горене, като въпреки изключенията, за които се говори, все повече се насърчава използването на електрически автомобили, посочи гостът.

"Истинските предизвикателства пред бизнеса днес са първо - инфраструктурата, второ зарядните станции и трето - колко дълго ще се зареждат тези батерии".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    малее
    щото всички са загрижени за климата и си затварят очите за статистиката.... производството на един електромобил замърсява повече природата от целия цикъл на живот на автомобил с ДВГ. Като добавим и това, че не се рециклират и тъкмо ще влязат при нас втора употреба и ще тр. нова батерия...кое ли замърсява повече?!?
  • 6
    1
    Лило
    Поредния лобист. Какъв нов автомобил за си купи българина. като ще бъде потрошен след 3 месеца в дупките по пътищата. И още, когато ел. возилата стигнат 60% от автономността на моторните с двг, тогава ще си купя.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари