България и още седем страни се пребориха за по-мек стандарт Евро 7

0
Новите правила за вредни автомобилни емисии ще влязат в сила от 2025 г.
Новите правила за вредни автомобилни емисии ще влязат в сила от 2025 г. Снимка: Министерство на икономиката

Новите правила за вредни автомобилни емисии ще влязат в сила от 2025 г.

Битката на България и още 7 страни се увенча с успех и ЕС в крайна сметка прие смекчено споразумение за въвеждане на новия стандарт за вредните емисии, наречен Евро 7, за бензинови и дизелови автомобили.

Италия, България, Чехия, Франция, Унгария, Полша, Румъния и Словакия се противопоставиха на първоначалния проект с мотива, че той "не изглежда реалистично и рискува да окаже отрицателно въздействие върху инвестициите в сектора, които вече са били ангажирани с прехода към електрически превозни средства".

Лидери на лобирането за смекчен стандарт Евро 7 бяха две от водещите в европейското автомобилостроене - Франция и Италия. Те бяха подкрепени от още шест (заедно с България) и в крайна сметка днес бе гласуван по-малко амбициозен план от представения през ноември 2022 г. от Европейската комисия, пише вестник "Сега".

По този начин се счита, че се запазва конкурентоспособността на автомобилния сектор в ЕС, в който са заети 14 млн. работници.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) приветства предпазливо смекчените нови стандарти. Но групите, призоваващи за по-чисти правила за транспорта, го определиха като разочарование. Това е пропусната възможност, заяви Асоциацията за контрол на емисиите, критики отправи и Европейската федерация за транспорт и околна среда.

Стандартът Евро 7 ще замени вече действащия Евро 6 от 2025 г. и ще се прилага за всички превозни средства в Евросъюза. Но позицията на държавите-членки на ЕС все пак не е последната дума по темата. Окончателният текст, който ще се превърне в законодателство на ЕС, трябва да бъде съгласуван с Европейския парламент, който до момента не е съгласувал позицията си.

Европейската комисия първоначално искаше Евро 7 да намали значително емисиите на азотни оксиди и фини прахови частици, отделяни от превозните средства, като се мотивира, че замърсяването на въздуха е причина за 70 000 смъртни случая годишно в ЕС.

Но автомобилните производители се възпротивиха, опасявайки се от допълнителните разходи за привеждане на автомобилите в съответствие с изискванията, при това в момент, когато те харчат милиарди за производство на електромобили в условията на ожесточена конкуренция от страна на Tesla и китайските компании.

Натискът им да накарат ЕС да се откаже от все по-строгите стандарти беше чут от Франция и Италия, които по-рано тази година съвместно се противопоставиха на строгите норми за емисиите. България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Словакия също се присъединиха към тази позиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Видяла жабата, че подковават...
    Понеже на автомобилите произведени у нас ще им е трудно да покрият един по-строг Евро 7 стандарт. Ъъъъ! Малка грешка, ние не произвеждаме автомобили. Само режем катализатори, премахваме софтуерно DPF и затапваме EGR. Да са честити новите пациенти на онкологичните отделения.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари