Иван Николов: Кметът на Босилеград агитира за „Български възход“ и ГЕРБ

0
Резултатите от подобни извращения на демокрацията редовно оставят опустошителни последствия след себе си, коментира Иван Николов от КИЦ „Босилеград“
Резултатите от подобни извращения на демокрацията редовно оставят опустошителни последствия след себе си, коментира Иван Николов от КИЦ „Босилеград“ Снимка: Фейсбук

Резултатите от подобни извращения на демокрацията редовно оставят опустошителни последствия след себе си, коментира Иван Николов от КИЦ „Босилеград“

Много е странно, че на предсрочните избори за народни представители за 49-то Народно събрание на 2 април т.г., просръбският кмет на Босилеград Владимир Захариев, изведнъж се появи в ролята на български партиен агитатор, и то не за една, а за две български партии, при това с противоположни програмни виждания!

Един случаен босилеградчанин така коментира опашката, която той беше строил пред избирателната секция в КИЦ-а: „Оправи той политиката в Босилеград и Белград, сега само България му остана“. И с основание. Резултатите от подобни извращения на демокрацията редовно оставят опустошителни последствия след себе си, коментира Иван Николов от КИЦ „Босилеград“ в анализ за БГНЕС.

Нека да припомним, че Захариев бе създаден и издигнат в политиката от Демократичната партия на Сърбия на д-р Воислав Кощуница, известен с консервативната си великосръбска националистическа идеология, и ярките антиевропейски и антибългарски позиции.

И не, не си мислете, че Захариев е претърпял духовен катарзис и е преминал на български, а още по-малко на евроатлантически позиции и е решил ей така, безкористно да поработи за българските партии сред гражданите на Босилеград. Това за него е terra incognita. Вижте дълбокият му поклон пред сръбския президент Вучич при посещението му в Босилеград и си направете извода.

Въпреки че самият той няма българско гражданство, а от 2017 г. България неофициално сне доверието си от него, той дни наред е агитирал зависимите от него общински служители и други граждани с придобито българско гражданство, да гласуват за ПП „Български възход“ и ГЕРБ защото те били „наши“ и след изборите „ние отново ще се завърнем в София“!?

Явно не му е все едно, че България, макар и с известно закъснение, прозря шарлатанските му изпълнения и оттегли доверието си от него. По всяка вероятност планът му е бил да се завърне в българските държавни институции през малката врата – като изработи малко гласове за победата на някоя българска партия в Босилеград. И тъй като в ГЕРБ би трябвало да имат не само достатъчно информация, но и натрупан опит с него, е решил да заложи и на ПП „Български възход“. Пък каквото стане.

Не може да му се оспори успеха. ПП „Български възход“ който на изборите на 2 октомври миналата година в Босилеград имаше само 2 гласа, на 2 април имаше 102!? Това увеличение от 5000% е истински феномен, който няма аналог и сред известните малцинства в България. Нищо, че гласувалите за него, знаеха само номера, за който трябва да гласуват, но така и не запомниха, че на изборите в България не се гласува с кръгче! Вследствие на това още 40 гласа се оказаха недействителни.

В крайна сметка, нямаше да има нищо лошо в това, ако генерал Стефан Янев в предизборната кампания се беше позиционирал с някакво изказване и бе поел някакъв ангажимент към българите в Западните покрайнини. Но не. Явно на Балканите политиката не се прави на базата на предизборни програми и поети политически ангажименти.

Фактът, че на изборите имаше и наблюдатели от ПП „Български възход“ показва, че агитацията на Захариев не е само негова лична приумица. Най-малкото е имал съгласие и от българска страна. А това вече е опасно.

Първо, защото ония, които в политиката си към Западните покрайнини залагат на Владимир Захариев приласкани от неговите шарлатански изпълнения, се спускат и под неговото ниво.

Второ, да правиш сделка с човека, който носи морална и политическа отговорност за катастрофата на Босилеградско по време на неговото двайсетгодишно управление, значи да се превърнеш в съучастник и да поемеш част от отговорността за тази катастрофа.

И трето, унизително и нечестно за всеки български политик е, да се остави Владимир Захариев да му изработва гласовете по метода вот за хляб.

На опашката за гласуване в Босилеград, се бяха наредили и хората, които имат да плащат на кмета – за някаква службица, за някаква лична услуга с общински пари, за преглед на ВМА, за превоз до София или Белград на държавни разноски или нещо подобно. Живи да ги ожалиш, но това е начинът, по който той зарибява своите гласоподаватели през последните две десетилетия. Това не е нищо ново нито за Босилеград, нито за Сърбия. Политическият натиск срещу гражданите е всекидневна практика. Компроматите срещу политици и залагането на капани също. Върху това е построена цялата илюзия за демокрация.

Ето защо е опасно за българските политици да се заиграват със Захариев за някакви си стотина изнудени гласа от измъченото българско население в Босилеград. Защото един ден и те могат да се окажат в същата позиция както зависимите от него босилеградски граждани и да си плащат за услугите му. Както и самият той е станал зависим и послушно изпълнява политиката за доунищожаване на българското малцинство. През историята не малко български политици са попадали в сръбските капани и са ставали зависими.

А иначе да, българите с придобито българско гражданство трябва да са активни и да гласуват – да избират и да сменяват своите представители както в Сърбия, така и в България. Същото важи и за българските политици. И те преди изборите трябва да поемат ангажименти какво биха направили за своите сънародници в чужбина, ако бъдат избрани и да си носят отговорност за спазените и неспазените обещания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари