Иван Костов: Всички сигнали за корупция съм ги пращал към прокуратурата

0
Ханке ме обвинява, защото казах, че не е баща на валутния борд, обясни експремиерът
Ханке ме обвинява, защото казах, че не е баща на валутния борд, обясни експремиерът Снимка: БГНЕС / архив

Бившият премиер на България Иван Костов (1997-2001 г.) обяви, че всички сигнали, които е получавал за корупция, е насочвал към прокуратурата.

В интервю за КЛУБ Z той отговори на вчерашното изказване на икономиста проф. Стив Ханке, известен като бащата на валутния борд в България. Пред Би Ти Ви той съобщи, че разполагал с доказателства за корупция в страната, които е предоставил на Петър Стоянов, докато е бил президент. Той пък от своя страна уведомил Костов по телефона, а Ханке останал с впечатление, че Стоянов обяснява на Костов как е бил хванат в крачка.

Повод за полемиката между двамата стана разпоредената от главния прокурор Иван Гешев пълна проверка на приватизацията, която да бъде направена от ДАНС.

"Имаше сигнали и преди и от медии, и откъде ли не. Тези сигнали са отивали към прокуратурата. Заради тези сигнали беше възложен и с външно участие доклад да се провери приватизацията, и на НСБОП (бел. ред. тогавашното име на ГДБОП) се даде да провери вътре в страната. Този доклад е известен на обществото. След това имаше много следствия. Аз знам за 550 проверки на приватизационни сделки. Имаше дела. Това всичко свърши без никакви обвинения, защото това е един голям обществено-политически процес, който сменя системата в страната", обясни Костов.

Според бившия премиер има конкретна причина Ханке да каже това в интервюто си. "Аз казах, че не той е бащата на валутния борд, както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал", добави Костов.

Той предположи, че и Петър Стоянов е дал материалите за корупция "там, където трябва". Самият Стоянов все още не е коментирал изказването на Ханке.

"Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха", завърши Костов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари