Иван Хиновски: Преминаването към изцяло зелена енергия е утопия

1
Брюксел наруши договора си със страните членки, каза енергийният експерт
Брюксел наруши договора си със страните членки, каза енергийният експерт Видео: NOVA

Брюксел наруши договора си със страните членки, каза енергийният експерт

Спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете ще има непредсказуеми на този етап тежки последствия за икономиката ни. Един сценарий за електроенергийната система от 2021 година, а именно след спирането на Шести блок на АЕЦ-а за ремонт и влошаването на атмосферните условия, тоест намаляване на производството на ток от фотоволтаиците – показва, че 60 процента е спасителното производство на ток от ТЕЦ-овете в продължение на шест мъгливи дни и спиране на един от блоковете на атомната централа. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA енергийният експерт доктор Иван Хиновски, коментирайки какво би означавало спирането на производството на електроенергия от ТЕЦ-овете на фона на обмисляната от миньори и енергетици ефективна стачка.

По думите му утопия е преминаването изцяло на зелена енергия. „Ние във всички случаи трябва да запазим ТЕЦ-овете до появата на нови технологии или ако пазарът не свали по някакви причини цената на електроенергията под тази на ТЕЦ-овете. Аз не виждам как това ще се случи в близко време. Тези централи не бива по какъвто и да било начин да се ограничават с административни мерки или с такива от ЕК. Брюксел наруши договора си със страните членки, въз основа на който - сега вредните емисии са по 100 евро на тон, а в договора, с който страните се ангажираха през 2007 година – цената към 2030 година трябваше да е 60 евро на тон”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари