Иван Хиновски: Много сектори в енергетиката у нас са неуправляеми

0
Нужни са мерки в областта на ядрената енергетика, диверсификацията на природен газ, за ТЕЦ-овете и ВЕИ-та, подчерта енергийният експерт
Нужни са мерки в областта на ядрената енергетика, диверсификацията на природен газ, за ТЕЦ-овете и ВЕИ-та, подчерта енергийният експерт Снимка: БГНЕС

Нужни са мерки в областта на ядрената енергетика, диверсификацията на природен газ, за ТЕЦ-овете и ВЕИ-та, подчерта енергийният експерт

"Много сектори в енергетиката в момента са неуправляеми, а времето за вземане на ключови решения изтича", коментира пред Радио Пловдив енергийният експерт Иван Хиновски. Нужни са мерки в областта на ядрената енергетика, диверсификацията на природен газ, за ТЕЦ-овете и ВЕИ-та.

Според Хиновски ядрената енергетика е тема, която се подценява в българското общество. В същото време всички страни в Източна Европа планират базови ядрени мощности, които да заменят ТЕЦ-овете. Всички страни осъзнават, че без нови ядрени мощности системите ще рухнат, подчерта той и добави, че България закъснява и с процедурата за лицензиране на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Той беше категоричен, че АЕЦ "Белене" е нереалистичен проект.

По думите му проблемите в енергетиката са междуправителствен въпрос, а не междукорпоративен. "Нужни са срочни действия на компетентни лица. България разруши своя потенциал да строи и експлоатира ядрени мощности. В България няма един проектантски институт, тя е единствената страна, която не участва в проектите на Международната атомна агенция", алармира още Хиновски.

За излизане от ситуацията той и негови колеги предлагат създаването на Съвет за стратегически решения в енергетиката.

"Цялата енергийна общност трябва да бъде включена в изработването на енергийна стратегия. Липсата ѝ е безумие. Безумие е и този бум на ВЕИ-та – над 30 хиляди мегавата. Ще е катастрофа, ако всички бъдат изградени. Тревогата ни е, че много сектори в енергетиката в момента са неуправляваеми", каза експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари