Иван Гешев: За гражданите са важни резултатите срещу престъпността

0
Становище на главния прокурор по повод предложението за предсрочното му освобождаване от длъжност
Становище на главния прокурор по повод предложението за предсрочното му освобождаване от длъжност Снимка: БГНЕС

Главният прокурор поиска ВСС да публикува становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване

Главният прокурор Иван Гешев поиска ВСС да публикува на интернет страницата си внесено от него на 12.05.2022 г. становище относно предложение на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване от длъжност, както и постановление на Специализираната прокуратура (от 21.01.2022 г.) за отказ да се образува досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата.

В становището са изложени конкретни доводи и възражения по всеки пункт от предложението на Янаки Стоилов и уточнението към него, внесено на 19.04.2022 г. от министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Главният прокурор посочва, че в голямата си част предложението на Янаки Стоилов почива на информация, представена от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, както и на избирателно подбрани медийни публикации.

Изложенията на Бойко Рашков и Надежда Йорданова съдържат твърдения и интерпретации с политически характер. В разрез с принципа за разделение на властите се коментират и конкретни неприключени наказателни производства“, се казва още в съобщението.

Искането на главния прокурор ВСС да публикува постановление на Специализираната прокуратура е свързано с предложение до ВСС на правосъдния министър Надежда Йорданова от 02.03.2022 г. и произнасяне на Върховния административен съд от миналата седмица. Визираният в предложението случай не се отнася до мандата на главния прокурор Иван Гешев, нито до негови лични действия или бездействия.

Специализираната прокуратура е извършила проверка по реда на Закона за съдебната власт и е постановен отказ за образуване на досъдебно производство. Не са налице данни за престъпление по служба или срещу правосъдието, извършени от главния прокурор. Няма данни за превишаване на власт или за нарушения на етичния кодекс.

В становището на главния прокурор до ВСС се посочва, че при противодействието на престъпността дейността на всяка от трите власти е немислима без усилията на останалите. За гражданите са важни резултатите в борбата срещу престъпността, а не личното отношение на министъра на вътрешните работи към главния прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари