Иван Гешев взе на специален надзор водната криза в Перник

0
Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация в Перник
Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация в Перник

Главният прокурор Иван Гешев взима на специален надзор досъдебните производства за водната криза в Перник.

Те са образувани в Специализираната прокуратурата и в Окръжна прокуратура в Перник срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация, както и от ВиК дружеството за безстопанственост. Това съобщи пресцентърът на Прокуратурата.

Специализираната прокуратура води разследване срещу длъжностни лица от общинската и областната администрация за безстопанственост (по чл. 210 ал.1 от НК). В съобщението не е посочено кои са разследваните. Казва се само, че в периода 2017 - ноември 2019 г. те не са положили достатъчно грижи за водопреносната и водоснабдителната мрежа в община Перник и за стопанисването на водния ресурс в язовир "Студена". В резултат на това са настъпили значителни вредни последици.

В хода на досъдебното производство трябва да се изясни кога е бил достигнат критичния минимум на водата на язовир "Студена", дали е имало и какви са водните загуби в периода 2017 - 2019 г., дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения.

Освен това разследващите трябва да изяснят извършвани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и ако да - кога.

Ще се провери още и дали с разрешителните за водовземането и ползването на водите от язовир "Студена" са пренасочвани води към други населени места и промишлени потребители, както и дали е имало незаконно разходване.

Предмет на разследването са длъжностни лица във "ВиК-Перник" ООД, община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Окръжната прокуратура в Перник се води досъдебно производство срещу длъжностни лица от "ВиК - Перник" за безстопанственост (по чл. 219, ал. 1 от НК). Разследването се води от екип от прокурори от Окръжната прокуратура и от служители на Областната дирекция на МВР в Перник.

В хода му трябва да се изяснят и евентуални данни за нарушаване на целостта на хидротехническо съоръжение от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността "Кокалов егрек", където е отклонявана вода за село Ярлово, община Самоков.

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията са взети на специален надзор. Надзорът ще се извършва лично от прокурор от отдел "Специализиран" във Върховната касационна прокуратура.

Удължават бедственото положение с 30 дни

Междувременно стана ясно, че бедственото положение в Перник ще бъде удължено с 30 дни, считано от 28 декември 2019 г. Това обяви кметът на града Станислав Владимиров след края на заседанието на кризисния щаб.

След заседанието беше отчетено постигнатото - насочена е вода от Владайския канал към язовир "Студена". Работи се по теча в индустриалната зона. Има и предложения как да бъдат отстранени огромните количества вода, които се изливат там. В квартал "Проучване" е подменен водопроводът.

ВиК дружеството ще започне подмяната на ВиК мрежата. Предстоят спешни ремонти и по двете пречиствателни станции.

Има готов доклад във връзка със сондажи в язовир "Студена". Той ще бъде представен по-късно днес.

Ще започне и изпомпване на вода от карстовите пещери около язовира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари